Новини

"Безпечні вибори": у Вінниці усі виборчі дільниці забезпечать засобами індивідуального захисту, ручками та антисептиками

12 жовтня 2020, 15:36

Вибори в умовах карантину пройдуть з дотриманням усіх протиепідемічних норм: соціальної дистанції, температурним скринінгом, дезінфекцією приміщень виборчих комісій. Для цього з бюджету Вінницької міської ОТГ виділили майже 2, 5 мільйонів гривень. 

Про це на брифінгу розповів начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій, мобілізаційної і оборонної роботи вінницької міської ради  Олег Парфілов. За його словами, з бюджету вінницької міської ОТГ для придбання засобів індивідуального захисту та дезінфекції виборчих комісій виділили 2 мільйони 311 тисяч гривень. За бюджетні кошти закупили 150 тисяч штук захисних масок, 3 тисячі захисних  щитків  для членів виборчих комісій  та рукавички. Також за ці кошти закупили  50 тисяч штук  ручок для заповнення виборчих бюлетенів.  Як зазначив Олег Парфілов, в день голосування 25 жовтня на місцевих виборах, захисні маски та ручки при вході до виборчих дільниць видаватимуть тим вінничанам, які не матимуть їх з собою.

«Розрахунки проведені, зараз проводиться закупівля, вже фактично завершені тендерні процедури по цим закупівлям, на день виборів як виборчі комісії так, і виборці будуть забезпечені всім необхідним. Виборчим комісіям, як так розумію, вже вкінці цього тижня, а що стосується безпосередньо дня виборів, то я так думаю, що в суботу перед виборами, всі виборчі комісії, всі приміщення для голосування будуть забезпечені засобами захисту і дезінфікуючими», - повідомив Олег Парфілов.   

Як відбуватиметься голосування в умовах пандемії,  голова вінницької міської територіальної виборчої комісії  Дмитро Шевчук наочно продемонстрував мас-медійникам у приміщенні  виборчої дільниці, яка розташована у фоє головного управління статистики. За його словами, кожні дві години виборчі дільниці робитимуть перерву для того, щоб працівники дільничних комісій змогли  продезінфікувати приміщення.  Зокрема  біля  кожного  столу  зможуть знаходитися не більше трьох виборців, аби уникнути масового скупчення людей. На вході до дільниць виборцям вимірюватимуть температуру тіла. Людина з ознаками респіраторної  інфекції  зможе проголосувати в окремо виділеній кабіні. Такі облаштують на кожній з виборчих дільниць. Також вінничанам рекомендують не брати з с собою  на  дільниці дітей.

«Кабінетом міністрів України та ЦВК було прийнято рід законодавчих актів, якими було врегульовано дані питання. На підставі цих законодавчих актів нами був розроблений порядок дій дільничної виборчої комісії в умовах карантину. Цим порядком передбачено, що перед тим, як відкрити засідання з членів комісії буде визначено особу, яка буде проводити на вході до приміщення комісії температурний скрініг, перевіряти наявність маски, запитувати у виборця про наявність ручки і проводити огляд його на зовнішні ознаки захворюваності. У разі, якщо не буде ручки і маски, це буде забезпечено виборцю членом виборчої комісії, який буде закріплений», - зазначив  Дмитро Шевчук

Усі дільничні виборчі комісії сформовані та розпочали роботу. У випадку, якщо людина захворіла чи відмовляється від роботи в комісії, представники політичних партій мають оперативно надати заміну.

 

Поділитися :