Новини

Чи буде Вінниця з водою у випадку блекауту та як відключення електроенергії впливають на водопостачання - “Вінницяоблводоканал”

2 грудня 2022, 17:20

На “Вінницяоблводоканалі” розробили алгоритм дії у разі повного відключення підприємства від живлення, водночас на відновлення роботи систем та подачі води у домівки вінничан потрібен час. 

Чи буде Вінниця з водою у випадку блекауту та як відключення електроенергії впливають на водопостачання міста розповів Місту над Бугом директор “Вінницяоблводоканал” Дмитро Кістіон. Він пояснює, що у разі зникнення електроенергії, насоси, які обслуговують водопровідні станції міста, зупиняються. Якщо зупинилася водопровідна станція, вода з мереж зникає, мережі натомість наповнюються повітрям. Відповідно, у кранах вінничан зникає вода. Після відновлення електропостачання, щоб запустити воду в мережі, спершу потрібно спустити повітря. Цей процес може зайняти 8 годин, і більше.  

Щоб нам розпочати цю роботу, нам потрібно запустити насосні агрегати, які забирають воду з річки. Наступний етап – нам потрібно запустити реагент не господарство, яке готує та дозує реагенти для очищення води. Далі вода збирається у резервуари чистої води і поступово насосними станціями другого підйому наповнювати місто. Мережі за цей час спустошились і, аби не було гідравлічних ударів, систему потрібно наповнювати повільно. В цей час по місту на найвищих точках розставлені фахівці аварійних бригад, вони перевіряють, як працюють вантузи, які випускають повітря з системи. Тож прошу, щоб споживачі розуміли, що краще зачекати годину-дві, аби ми уникнули аварійних ситуацій, які можуть призвести до обмеження водопостачання, - розповів директор обласного водоканалу.  

Також директор “Вінницяоблводоканал” пояснив, чому на верхніх поверхах багатоповерхівок інколи вода у кранах споживачів з’являється пізніше, ніж на перших поверхах. Річ у тому, що це технічний процес, коли вода не може піднятися так високо сама собою. Їй допомагають у цьому станції підкачки води, які є в усіх багатоповерхових будинках. “Вінницяоблводоканал” подає воду в мережі під робочим тиском і цього вистачає до 3/4-го поверхів, а далі на поміч йдуть станції підкачки. Водночас через перебої з електропостачанням можуть виникати труднощі в роботі цих станцій. У такому разі можна звернутись до управителя будинку.

Наші мережі - це велика «система артерій міста». В нас водопровідних мереж по місту понад 600 км. Чим вони віддаленіші – тим менші тиски. При будівництві будинків ми гарантуємо відповідний тиск на вході. І, аби забезпечити тиск на верхніх поверхах (7-10 поверхи), має бути встановлена відповідна насосна станція, яка локально буде підкачувати воду на будинок. Ці насосні станції на балансі управителів і це їхня зона відповідальність. Вони мають забезпечувати вчасну відкачку води на верхні поверхи, - каже Дмитро Кістіон.

Водночас директор Вінницяоблводоканалу запевнив, що у разі повного блекауту,  вінничани не залишаться без води. Оскільки на підприємстві розробили алгоритм дії у разі повного відключення від живлення та частково відпрацювали його 23 листопада, коли після чергового ворожого удару по енергетиці країни. В такому разі, вода доставлятиметься містянам спецавтівками.

Якщо довго не буде енергопостачання, то 20 тисяч метрів кубічних води ми зможемо зберегти, як НЗ і використати її для потреб споживачів. Також закликаю бути готовими до всіх викликів, та мати мінімум добовий запас води у пляшках, - закликав директор обласного водоканалу. 

Поділитися :