Новини

Держпродспоживслужба Вінниччини попереджає громадян про небезпеку ботулізму

2 серпня 2021, 11:50

З керівниками ринків проводять роз'яснювальну роботу щодо недопущення продажу в торгових точках домашніх консервів та непатраної в'яленої риби.

Людина може заразитись ботулізмом вживаючи неякісно приготовлені, зіпсовані продукти. Це можуть бути овочеві, фруктові, грибні, м'ясні, рибні консерви, а  також – копченості, сушена та в'ялена риба. Про це у коментарі «Місту над Бугом» повідомив Перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Олександр Сорочан

«Щодо в’яленої риби, ми говорили з вами про те, що це продукт, який швидко псується і умови для його реалізації повинні бути відповідні, тобто це умови холодильної вітрини із температурою не більше +6°С. А ми говоримо з вами і про те, що рибу треба їсти дуже обережно, особливу ту, що в’ялена. Тому що ботулізм протікає у дуже важкій формі. Я вважаю, що таку рибу варто купувати тільки в торговельних мережах з холодильним обладнанням», - попередив Олександр Сорочан.

Найчастіше причиною ботулізму стають продукти домашнього виготовлення, проте, реєструються випадки після вживання продуктів промислового виробництва, коли порушується технологія заготівлі, перероблення чи зберігання продукту.Тож, купуючи продукти у супермаркетах також потрібно бути обачними.

«Ми повинні з вами розуміти, що у теплий період року, коли зовнішня температура у нас біля +30°С, а то й вище, ми маємо звертати особливу увагу на умови реалізації продуктів сировини, яка швидко псується. Що ми відносимо до сировини, яка швидко псується? Це, безумовно, в першу чергу риба, це, безумовно, м’ясо і це, безумовно, молоко. Що ми маємо на увазі? Це те, що реалізувати цю продукцію, цю сировину без відповідних умов холодового ланцюга, без холоду, без холодильної вітрини суворо забороняється. Не беріть харчові продукти з м’яса чи саме м’ясо, якщо воно реалізується на вітрині, а не в вітрині. Обов’язково звертайте на це увагу» - застеріг представник Держпродспоживслужби.

Серед основних симптомів ботулізму медики називають порушення близького зору, сильно виражену сухість у роті, підвищену стомлюваність, м’язову слабкість, запаморочення, короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), ураження м’язів шиї та кінцівок. За найменшої підозри на ботулізм фахівці радять негайно звернутися до лікаря.

 

Поділитися :