Новини

Десятки автомобільних шин, шматки бампера та залишки матраців зібрали під час прибирання малої річки Дьогтянець у Вінниці

6 червня 2022, 14:19

Ця мала річка стала пілотною для проєкту "Малі річки Вінниці" - досліджуючи її,  напрацьовується система роботи з іншими малими річками Вінниці.

Десятки автомобільних шин, шматки бампера, залишки старих дверей та матраців, одяг, навіть великий термос - все це зібрали минулої суботи під час прибирання берегів біля річки вінницькі волонтери. Цього разу до толоки приєдналися близько 50 небайдужих містян. Участь у заході також взяли діти, які не лише активно збирали мотлох, а ще й пропонували ідеї, як покращити стан цієї території.

Про це на своїй сторінці у фейсбук "Малі річки Вінниці" повідомили організатори толоки. 

Ця акція, яка відбулась, не одноразова. Ми займаємось нашим проєктом “Малі річки Вінниці” з минулого року. Саме Дьогтянець ми взяли як основний проект, тому що побачили, що на цій річці є дуже багато проблем, враховуючи сміття. Ми прибрали ділянку в районі парку “Вишенський”. Хоча ця річка невелика, але за раз все неможливо прибрати. Ми цю річку умовно поділили на декілька зон і кожна з них має свій потенціал та свої проблеми. Минулого року було подібне прибирання на іншій ділянці й там також зібрали чимало сміття, - розповів заступник директорки “Інституту розвитку міст”  Назар Коваленко.

У нас немає можливості самостійно зібрати абсолютно все сміття з берегів. Тут поряд з Дьогтянцем є гаражі. За ними схили до річки - це все сміття. Тому нашим завданням було зібрати принаймні поверхневе сміття, щоб воно не засмічувало саму річку - каже  експертка з екології та озеленення Любов Колосова.

Учасники толоки також обговорили проблеми та потенціал ділянки річки в районі парку “Вишенський”. Також вони генерували власні ідеї щодо того, як зробити цю ділянку привабливою: прибрати все сміття, облаштувати благоустрій з доріжками та смітниками, інформування вінничан про існування Дьогтянця, велодоріжки, освітлення тощо. Усі ідеї допомагають зрозуміти, як саме сприймають малі річки та який простір є бажаним для містян.

 

Поділитися :