Новини

"Дихай вільно": у Вінниці презентували роботу громадської мережі моніторингу повітря

19 червня 2023, 11:59

Наразі в місті вже встановили 7 моніторингових приладів.

Як повідомляє Місто над Бугом, програму з встановлення та моніторингу забруднення повітря обговорили представники ВМР та команда ЛУН Місто AIR. Впровадження заходів спостереження відбувається в рамках державної програми "Вінниця до 2025".

Кураторка проєкту Анна Денисенко зазначає, що моніторинг якості повітря в місті є однією з головних складових моніторингу екологічої ситуації загалом. Головною перевагою є те, що станції на території Вінницької ТГ встановили, не використовуючи бюджетні кошти. Головною метою проєкту було створення системи, яка б передавала стан забрудненості в режимі онлайн.

"Понад чотири роки тому нам як містянам стало цікаво, яка якість повітря за нашим вікном зараз і зрозуміли, що на той момент таких даних нема. Тобто є офіційні виміри, вони дуже важливі, вони необхідні, але немає можливості спостерігати їх в реальному часі. Ми хотіли зробити їх саме у реальному часі", - зазначає Анна Денисенко.

Станції обчисляють наявність в повітрі наддрібних частинок, які є шкідливими у разі їх вдихання людиною. Дані з систем моніторингу пройшли апробацію і відтворюються в офіційному додатку міністерства довкілля. 

Станція для спостереження складається з двох основних частин:

  • носик, де безпосередньо знаходяться всі датчики для виявлення пилинок, вологості та обрахування температури; 
  • мікроконтроллер, з якого передаються дані на сервер. 

"Сенсор працює на лазерному розсіюванні. Яка логіка роботи? Частинка потрапляє у наш канал виміру, і за допомогою відбивання лазером від цієї частинки ми можемо зрозуміти її розмір. Це саме про принцип роботи", - пояснює співробітник ЛУН Місто AIR Андрій Антоненко.

Зазначають, що така конструкція обумовлена директивою ЄС, де прописано рекомендаційні положення з встановлення та експлуатації моніторингових конструкцій. Обладнання є надійним та перевіреним на практиці. Тож їй не загрожують несприятливі погодні умови, або якщо на неї сяде птах. 

Замовити та встановити станцію може будь-хто охочий, заповнивши гугл-форму на сайті організації.

Для встановлення від потенційного клієнта необхідно

  • Адреса, за якою буде встановлено прилад
  • Ваші контакти (телефон/пошта) для зв'язку
  • Підтримання зв'язку з організацією

Загалом планують встановити ще мінімум 3 станції до тих 7, що вже працюють.

Заступник міського голови Андрій Очеретний, коментуючи показники забруднення повітря, звернув увагу на те, що наразі у деяких районах міста проводяться ремонтні роботи. Це впливає на дорожній транспортний рух та забрудненність від автотранспорту. Тож наголосив, що після закінчення ремонтних робіт показники забруднення будуть менші, аніж вони є зараз. 

"От ви бачите зараз в районі Поділля. Було більше зараз 42 (ред. індекс забруднення). Тиждень назад було відкрито переїзд "Зодчих-Пирогова", який розвантажив трафік, і набагато менше автомобілі стоять у заторі, і швидко проїжджають те чи інше перехрестя. Тому ми бачимо вже, що він більш "зеленішим" стає", - додає Андрій Очеретний.


Фото: Місто над Бугом 

Поділитися :