Новини

Для матусь з дитячими візочками провели екскурсію "Мама. Мія. Вінниця"

30 вересня 2021, 13:19

Екскурсія відбулася в рамках "Днів Європейської спадщини".

Участь у ній взяли п’ять вінницьких матусь. Цьогоріч  програма з акцентом на інклюзивність пам’яток, - йдеться в сюжеті телеканалу ВІТА. Вінницька гідеса та авторка екскурсії Тетяна Рибак розповіла, що поштовхом до створення одного з символів міста стала дитяча мрія.

«Саме дитяча іграшка стала причиною того, чому ця арка тут з’явилася. Справа в тому, що архітектор, який повинен був збудувати «вхідну групу» (як це архітектурно правильно називається) до центрального парку, хотів її збудувати. Але йому казали: «В тебе нічого не вийде, ти не побудуєш цю конструкцію цільнолитною». Але він пам’ятав, що в нього в дитинстві була іграшка - така кішечка, яка вигнула спину», - розповіла пані Таня.

Маршрут екскурсії Таня Рибак обирала відповідний, без перешкод, оскільки усі матусі з дитячими візками. Та і сама гідеса на електросамокаті. Учасниця екскурсії Світлана Омельчук каже, що їздити містом було комфортно.

«Центр міста дуже зручний для прогулянок з коляскою, тобто, навіть якщо мені потрібно, наприклад, на Пирогова, я виїжджаю на Соборну і вже нею ми йдемо пішки, гуляємо, проводимо час в місті. Тут зручно», - поділилася пані Світлана.

Під час екскурсії говорили також про соціально становище жінок в українській культурі 100 років тому  та про доступ до освіти та дозвілля.

«У мам, особливо в тих хто вперше народив діточок, є такий страх, що на них будуть дивитися якось косо, шипіти, тому що дитина плаче, крутиться, а тут ми одночасно перебуваємо в оточенні мам, які це прекрасно розуміють, і ти можеш виходити гуляти. Тобто ти одночасно і гуляєш з дитиною, дізнаєшся для себе щось нове, і перебуваєш в оточенні  таких же мам», - розповіла гідеса.

"Дні Європейської спадщини" присвячені темі інклюзії проходять у Вінниці втретє, розповідає директор департаменту маркетингу міста та туризму Олександр Вешелені.

«Вперше апробовано декілька нових оглядових маршрутів, саме адаптованих для людей маломобільних груп. І крім того теми, які зачіпаються під час екскурсії, зокрема на території психлікарні імені Ющенка, в краєзнавчому, художньому музеях, і ті майстер-класи які пропонуються, теж підкреслюють важливість включення всіх дискримінованих груп і в Вінниці якраз в цьому плані є вже певні напрацювання», - розповів пан Олександр.

Цьогоріч участь у заходах в рамках Днів Європейської спадщини взяли близько 250 вінничан. 

Поділитися :