Новини

«Філармонійне безсоння» : вінницька обласна філармонія готується до експериментального проєкту

30 вересня 2020, 15:17

Ідею запозичили у колег зі Львова. Незвичний формат класичного концерту музики композитора Петра Чайковського зовсім скоро зможуть оцінити й вінничани. 

Художня, керівниця вінницької філармонії Леся Смішко розповіла «Місту над Бугом», що ідею запозичили у колег зі Львова. Концерти розпочинатимуться о дев’ятій вечора і матимуть трохи незвичний формат. Адже глядачів розмістять на сцені, поруч з артистами.  Або  на іншій локації,  приміром, у фоє,  де вони зможуть слухати музику і  смакувати каву. За її словами, в рамках проєкту «Філармонійні безсоння» запланували два концерти.  Їх проводитимуть у п’ятницю або суботу, щоб глядачам було зручно потім повертатися додому та щоб вінничани  змогли після них відпочити.  

Якщо проєкт отримає позитивні відгуки, то такий формат концертів стане традиційним.

«У Любові та Петра був подібний концерт Оксани Рапітої Мирослава Драгане, це відомі українські піаністи, заслужені артисти України. Одна із його родзинок в тому, що люди знаходяться прямо на сцені із виконавцями. Ми вирішили цю ідею тут продублювати, повторити, дуже вона мені сподобалась. У минулому сезоні не вдалось запустити цей проєкт, спробуємо зараз. О дев’ятій годині ці концерти будуть починатися, ми розраховуємо на те що це може привабити більш молодий ценз віковий нашої аудиторії, плануємо, що глядачі теж будуть знаходитись на сцені, на диванчиках поруч із виконавцями. Концерти матимуть досить камерний формат, якщо трохи більший колектив, то можливо також розміщуватися у фоє на першому, другому поверсі. Будемо змінювати локації, будемо експериментувати в залежності від ситуації від кількості глядачів, кількості виконавців». – повідомила пані Леся Смішко

Перший концерт «Чайковський в Україні»  в рамках проєкту відбудеться 3 жовтня. Тему обрали не випадково. Щороку в травні  у Вінниці  проходить Міжнародний фестиваль класичної музики, але цьогоріч  він не відбувся через карантин. Тож замість фестивалю буде міні триб’ют Чайковському.

Автор ідеї моноконцерту  - соліст обласної філармонії Герард Карпенко. З молодою піаністкою Марією Александровою вони виконають романси, написані композитором Петром Чайковським на Вінниччині.

Поділитися :