Новини

Гройсман: В Україні мають створити запас засобів захисту та укласти угоду на постачання вакцини від COVID-19

4 вересня 2020, 16:08

Європейський Союз уклав велику угоду на постачання 300 мільйонів доз вакцини проти COVID-19 з можливістю додатково придбати ще 100 мільйонів доз. За словами експрем’єр-міністра України (2016-2019) Володимира Гройсмана, таку угоду має укласти й Україна.


Про це пан Гройсман заявив в ефірі програми «Ну і тиждень» на Громадському радіо. Він нагадав, що не перший день Україна слідкує за негативними «рекордами» захворюваності та не має чіткого плану, як пережити кризові явища.

– У нас має бути 3-4-місячний запас всього, що необхідно: маски, дезінфектори, ліки. Ми мали б укласти угоду на перспективну вакцину. ЄС уклав таку угоду! А де угода України?, – сказав Володимир Гройсман. – Як тільки почалася пандемія, я публічно говорив про те, що потрібно зробити, щоб ефективно боротися з хворобою, підтримати лікарів, людей та економіку. Я пропонував захистити людей на карантині. Я пропонував зробити реструктуризацію податкових платежів для підприємців. За 6 місяців я так і не побачив кроків Уряду, які назвав би правильними.

При цьому Володимир Гройсман звернув увагу, що не потрібно звинувачувати у ситуації в країні пандемію. За його словами, економічні проблеми спричинила й недолуга і неефективна економічна політика, яку ведуть з осені минулого року. 

                                    

– Падати ми почали з жовтня минулого року. І потім «накрило» коронавірусом. Зараз в економіці величезні проблеми. Але не треба їх списувати тільки на коронавірус, – наголосив колишній очільник уряду.

На думку Гройсмана, зараз згортається реформа децентралізації, не відбувається оновлення промисловості, а місцеве самоврядування не отримує належної державної підтримки.

– Уряд має показати програму, а не хаос. Мають бути чіткі цілі і їх досягнення, а цього ми не бачимо, – сказав Володимир Гройсман. – Ще три місяці тому я сказав: подумайте про людей! І зараз дивлюся, що відбувається, і стояти в стороні в таких умовах не можу.

Поділитися :