Новини

Інтеграція мешканців приєднаних громад: Вінниця перше місто, де запровадять Вітальну політику

2 грудня 2021, 13:18

Проєкт передбачає розбудову інфраструктури та збільшення можливостей для людей, які приїхали у місто, внутрішньо переміщених осіб, іноземних студентів та волонтерів.

Головна мета Вітальної політики - організація максимально прийнятних та безпечних умов проживання для тих, хто переїхав у Вінницю або тих, хто завітав для навчання, роботи, туризму. Також проєкт передбачає розв'язання проблем, з якими цим людям доводиться стикатися та формування дієвих програм щодо інтегрування у життя міста і громади. Про це повідомляють на сайті міськради.

Зображення з презентації проєкту «Вітальна політика»

 

«Ці люди не завжди знають куди їм звернутися за соціальними послугами, погано орієнтуються в місті та не знають як ним пересуватися. Тому наступним кроком після впровадження Вітальної політики стане розробка Вітального довідника, який стане своєрідною «шпаргалкою» для новоприбулих мешканців», - розповіла директорка КП «Інститут розвитку міст» Валентина Ткачук.

Розробка Вітальної політики є одним з проєктів Інтеркультурної стратегії Вінницької міської територіальної громади і реалізується за підтримки німецької урядової компанії «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH». Дослідження щодо розробки проводить команда аналітичних центрів «Центр стратегічного розвитку територій» і «Центр соціологічних досліджень Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького» у партнерстві з Вінницькою міською радою.

Заступниця міського голови Галина Якубович зазначила, що Вінницька міська територіальна громада стала першою в Україні, де запроваджується Вітальна політика.

Зображення з презентації проєкту «Вітальна політика»

У березні-квітні експерти провели соціологічне дослідження «Нові вінничани про вибір міста, зустріч з містом і життя у місті».

«Новоприбулі мешканці зауважують, що зупинили свій вибір на Вінниці не випадково. Тут вдале логістичне розташування, комфортний рівень життя, можливість знайти гарну роботу, а ще у Вінниці живуть доброзичливі люди. Також їм до вподоби те, що у місті багато освітніх закладів, є можливості для ведення бізнесу і культурного розвитку, а також наявність туристичних цікавинок», - зазначила координаторка Програми «Інтеркультурні міста» у м. Вінниці Юлія Кашпрук.

Зображення з презентації проєкту «Вітальна політика»

Серед головних цілей Вітальної політики:

  • розвиток мережі гостинності в Вінниці;
  • створення умов для розвитку в місті якісного, доступного житла для оренди та придбання;
  • сприяння реєстрації новоприбулих мешканців;
  • розширення можливостей для їх працевлаштування;
  • розвиток системи адаптованих вказівників і інструментів орієнтації у місті;
  • підвищення іміджевої та інформаційної привабливості Вінниці, зокрема, сервісів на вокзалах та привокзальних територіях.

Поділитися :