Новини

Керівники громад з усієї Вінницької області обмінювались досвідом з підготовки до зими

22 вересня 2023, 17:14

Готовність комунальної та енергетичної інфраструктури Вінниччини до опалювального сезону, звіт про виконання зведеного бюджету області за I півріччя та сплата місцевих податків і зборів – такі питання були у центрі уваги.

Як повідомляють на сайті Вінницької міської ради, 21 вересня на розширеному засіданні Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної Ради взяли участь очільники міста та області, голови районних рад, сільські, селищні, міські голови, очільники та члени постійних комісій обласної Ради, а також керівники підприємств критичної інфраструктури та голови громадських організацій.

З огляду на безпеку, засідання Координаційної ради відбувалося у приміщенні молодіжного центру «Квадрат». Зустріч розпочалася хвилиною мовчання на честь загиблих воїнів, після чого присутні обговорювали важливі питання, що стосуються життєдіяльності територіальних громад Вінниччини. Однією з таких тем є бюджет, а серед викликів – перспектива внесення змін до законодавства, що передбачає перенаправлення до центрального бюджету податку на доходи фізичних осіб із військових, так званий «військовий» ПДФО. Позицію Асоціації міст України як очільник її Регіонального відділення озвучив Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

"Асоціація міст України достатньо активно проводить нині дискусію на рівні Кабінету Міністрів та Офісу Президента щодо тих компромісних рішень, які стосуються «військового» ПДФО. Чи то він буде відразу направлятися до державного бюджету, чи залишиться якась частина в органах місцевого самоврядування, але його цільове призначення однозначно – військові потреби", – зазначив очільник громади.

Заступник начальника Вінницької військової адміністрації Сергій Здітовецький наголошував присутніх на важливості ретельної роботи в напрямі залучення місцевих податків.

"У зв’язку зі змінами, які все ж таки можуть бути у законодавстві стосовно доходів фізичних осіб грошового забезпечення військовослужбовців ми всі розуміємо, що можемо втратити відповідні кошти, тому прошу вас закцентувати увагу, де по ваших бюджетах ще є прогалини і де можливо збільшити ту базу оподаткування, яка принесе кошти у місцеві бюджети"– каже Сергій Здітовецький.

Щодо виконання зведеного бюджету області за перше півріччя, інформацію надав заступник департаменту фінансів обласної військової адміністрації Олександр Горба. Він зазначив, що загальні надходження становили понад 12,5 мільярда гривень. Оксана Домерат, в.о. начальника Головного управління Державної податкової служби, розповіла про місцеві податки і збори, а також виконання дохідної частини бюджетів територіальних громад.

Координаційна рада засідала з приводу готовності комунальної та енергетичної інфраструктури області до зимового періоду, акцентуючи увагу на енергоощадженні, захисті об'єктів та резервних джерелах живлення.

Також членам Координаційної ради було запропоновано проголосувати за проєкт звернення до Кабінету Міністрів щодо погашення з державного бюджету різниці в тарифах підприємствам теплопостачання, водопостачання та водовідведення. Присутні затвердили його одноголосно.

Фото: Вінницька міська рада

Поділитися :