Новини

Міжмузейний обмін: вінницьку виставку "Золото Поділля: історія народів" покажуть у Києві

21 вересня 2020, 17:34

Експозиція з фондів вінницького краєзнавчого музею репрезентує найвідоміші археологічні  знахідки, пов’язані з Поділлям.  «Золото Поділля: історія народів» – перший проєкт, яким Національний музей історії України та вінницький краєзнавчий музей  започатковують міжмузейний обмін.

 

Як розповіла в коментарі "Місту над Бугом" директорка вінницького краєзнавчого музею Катерина Висоцька, виставку "Золото Поділля: історія народів"  покажуть  в  Києві, в Національному музеї історії України. Адміністрація вінницького краєзнавчого музею підписала договір з київськими колегами про експонування  колекції з власних фондів. Експонуватиметься  вона до середини лютого. А навесні наступного року до Вінниці привезуть виставку зброї з фондів Національного музею історії України.

«Договір між музеями на експонування цієї виставки, відповідно на збереження, на доставлення для нас, для них збереження, охорону, відповідно й експонування, всі вимоги, які ставляться до таких предметів, їх понад чотири сотні. А обмінна, тому, що у цьому році у нас на базі Національного музею наша археологія, а наступного року планується виставка зброї їхньої колекції у нашому музеї, у квітні – травні, з нагоди відзначення Міжнародного дня музею» - зазначила пані Катерина Висоцька  

Виставка «Золото Поділля: історія народів» – перший проєкт, яким Національний музей історії України та вінницький краєзнавчий музей  започатковують міжмузейний обмін. Експозиція з фондів вінницького музею репрезентує найвідоміші археологічні  знахідки, пов’язані з Поділлям. Ці предмети зображають культуру багатьох народів, які проживали в цьому регіоні від найдавніших часів до Середньовіччя.  Зокрема відвідувачі виставки  побачать золоті прикраси, коштовну зброю та срібний посуд, знайдені в одному з найбагатших сарматських поховань – царя Інісмея, правителя Ольвії. А також найбільшу в Європі колекцію бурштинових прикрас, доби пізньої бронзи з унікального курганного могильника Гордіївка.

Виставку відкриють 16 жовтня.

Поділитися :