Новини

На Вінниччині борються з нашестям лисиць

20 січня 2021, 14:34

До цього спонукають, зокрема, мисливців. Так, у Тульчинському районі за 1 вбитого звіра визначили винагороду - 10 набоїв. 

Як інформують на фейсбук-сторінці Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства, кошти на заохочення мисливців виділила Тульчинська районна рада - усього 25 тисяч гривень. Як результат, упродовж року в Тульчинському районі мисливці добули 303 лисиці. З них у шести лабораторно підтверджено сказ.  

У Вінницькому обласному управлінні лісового та мисливського господарства переконані: від нашестя лисиць захистити населення можна лише спільними зусиллями лісівників, місцевої влади, УТМР та мисливців. Адже останніми роками чисельність цього звіра перевищує допустиму щільність практично в усіх регіонах України, в тому числі - і на Вінниччині. 

Руді хижаки часто забігають у населені пункти. І навіть не в закинуті села - нещодавно вінничани зафіксували на відео лисиць серед багатоповерхівок обласного центру. Це пов'язують з тим, що через масове використання на полях гербіцидів лисиці втрачають свій основний харч – польову мишу, і в пошуках поживи шкодять приватним господарствам. 

"Але найстрашніше, що лисиці здавна були переносниками небезпечної інфекційної хвороби – сказу. Це небезпечне інфекційне захворювання, яке передається через укуси та ослинення і у разі відсутності лікування у найкоротші терміни призводить до 100-відсоткової смерті. Не один раз траплялося, що лисиці нападали на людину. Тому якщо масове збільшення кількості лисиць не регулюватиметься штучно, з допомогою відстрілу, то ситуація невдовзі може вийти з-під контролю..." - йдеться  удописі.

На Вінниччині регулюють чисельність не лише лисиць, а й інших "шкідливих хижаків" (вовків, бродячих собак, котів). Їхня чисельність контролюється згідно з санітарно-ветеринарними нормами. 

"За минулий рік під час заходів із регулювання шкідливих хижаків у Тульчинському ЛМГ було добуто 70 лисиць, 94 бродячих собаки, 10 котів, 31 ворона сіра, 1 шакал. Упродовж 2020 року єгерський склад, мисливствознавці та мисливські бригади на території мисливських угідь Вінницького ОУЛМГ добули 15 вовків, 10 шакалів, 2751 лисицю, 1220 бродячих собак, 436 котів, 714 ворон", - повідомляють у дописі.

Поділитися :