Новини

На Вінниччині будівельне підприємство сплатить понад 6 мільйонів гривень штрафу за використання незадекларованої праці

13 січня 2021, 09:36

Без належного оформлення трудових відносин на будівництві працювали 128 працівників. 

Про це розповів "Місту над Бугом" заступник начальника управління Держпраці у Вінницькій області Сергій Гаєв. Постанову про застосування такої фінансової санкції на суб’єкта господарювання винесло Управління Держпраці у Вінницькій області. Факт використання найманої праці 128 працівників без оформлення трудових відносин встановили в жовтні минулого року під час інспекційного відвідування будівельних майданчиків суб’єкта господарювання. Упродовж двох місяців підприємство оскаржувало рішення управління Держпраці. 

"Це було із залученням працівників Служби безпеки України. Там в межах кримінального розслідування було ДБР, поінформували СБУ, звідти перенаправили нам. Ми чому її виставили? Тому що вона дуже резонансна: там сума велика, працівників багато. Але у нас є і по 14 чоловік виявлено, і 12, і 4, і т.д.", - розповів Сергій Гаєв.

В управлінні нагадали роботодавцям про штрафні санкції за використання незадекларованої праці.

"Коли порушення виявили перший раз, застосовується попередження і адмінпротокол. Коли другий раз виявляються працівники неоформлені, уже йде штраф у розмірі 30 мінімальних заробітних плат. Тобто до 1 січня 2021 року, поки була мінімальна зарплата 5 тисяч - це було 150 тисяч гривень, на сьогодні це вже 180 тисяч гривень за кожного неоформленого працівника при повторному виявленні інспекційним відвідуванням", - прокоментував Сергій Гаєв.

Додамо, упродовж 2020 року інспектори управління Держпраці Вінниччини здійснили 673 перевірки. У 66 роботодавців області виявили 432 найманих працівників, які працювали без належного оформлення трудових відносин.

Найбільше таких фактів зафіксовано у будівельній галузі – 140, в закладах торгівлі -118 та в промисловості - 67. Дев’ять матеріалів з ознаками кримінальних правопорушень держінспектори з праці передали правоохоронним органам.

Поділитися :