Новини

На Вінниччині поліцейські презентували новітній «smart» простір

27 березня 2023, 09:28

Аби реалізувати концепцію безпечного середовища із використанням сучасних технологій, поліцейським вистачило 7 місяців.

Як повідомляють на сайті поліції, 24 березня у Ладижині поліцією Вінницької області відкрито новітній «smart» простір. Представлена «смарт система» - розробка керівництва обласного главку поліції. Все створено на місцевому рівні – від концепції до написання програмного забезпечення та налаштування алгоритмів.

Презентація функцій системи відбувалась у формі діалогу. Заступник начальника ГУНП у Вінницькій області Ігор Волокітенко спілкувався з гостями, відповідав на запитання та пояснював, чому ця система важлива для України. Захід розпочався з демонстрації сучасних винаходів, які вже зараз полегшують та убезпечують життя українців - смарт світлофори, камери, датчики.

Встановлені камери відеоспостереження та датчики цілодобово фіксують різні події та в режимі реального часу передають дані в новостворений ситуаційний центр. Саме завдяки програмному забезпеченню, яке обробляє великі масиви інформації, система здатна:

  • сканувати обличчя,
  • изначати пожежі на відстані,
  • шукати загублених людей (особливу увагу приділили пошуку зниклих дітей),
  • попереджати про небезпечні предмети,
  • виявляти нестандартну поведінку людини (якщо, раптом, перехожому стане зле) та
  • відстежувати потенційних порушників, як автомобілістів так і пішоходів.

Цілодобовий відеомоніторинг осягає вулиці громади, лікарні, коледж, школи та дошкільні навчальні заклади. До системи «Смарт Сіті» можна під’єднати камери з комерційних структур й таким чином мережа може розширюватися.

Стан безпеки в місті контролюватиметься також завдяки дронам, які дозволяють швидко отримати зображення з тієї місцевості, куди важко дістатися землею. 

Презентували також автомобіль з «Wanted Detection System». Авто дозволяє сканувати номерні знаки і одразу виводити всю інформацію на планшет поліцейського. Тобто, зупиняючи правопорушника правоохоронець володітиме всіма даними, щоб правильно будувати діалог з громадянином.

Ігор Волокітенко також розповів, як поліція застосовуватиме VR-систему. За допомогою такої технології слідчо-оперативна група може опинитися на місці події за сотні кілометрів і допомогти в розслідуванні. Поліцейський одягає шолом віртуальної реальності, а на місці працює камера, яка онлайн передає відео у форматі 360 градусів.

Також гостям представили інновації, які зможуть покращити життя громадян. Це система дистанційного керування дорожнім рухом, яка допомагає розвантажити вулиці під час «годин пік». Розумні парковки – пришвидшують процес пошуку вільного місця для паркування авто за допомогою спеціального додатку та сенсорів, що відстежують наявність паркувальних майданчиків в режимі онлайн. Аналізатори якості повітря, рівня тиші, сканери звуку, які здатні виявляти крики про допомогу чи постріли і одразу сигналізувати правоохоронцям про подію.

Очільник поліції Вінниччини Іван Іщенко зауважив, що за даною системою майбутнє і Смарт Сіті буде впроваджуватися на території всієї області, зокрема, вже незабаром система запрацює у Могилеві-Подільському та Вінниці. І додав, - унікальна архітектура, яка використовується при побудові системи «Smart City», дозволить суттєво знизити витрати громади на її розбудову та покращити взаємодію місцевої влади і правоохоронної системи.

Поділитися :