Новини

На Вінниччині стартував конкурс "Комфортні громади"

21 січня 2021, 15:39

Його мета - підтримати проєкти розвитку територіальних громад області. На реалізацію проєктів-переможців планують виділити 20 мільйонів гривень. 

20 січня Вінницька обласна Рада оголосила початок конкурсу "Комфортні громади". Його учасниками можуть стати сільські, селищні, міські та районні ради Вінницької області (1 категорія учасників). Також на розгляд комісії можуть подаватися спільні проєкти, розроблені декількома органами місцевого самоврядування на основі договору про спільну діяльність (проєкти міжмуніципального співробітництва, 2 категорія учасників).

"На завершальному етапі децентралізації на Вінниччині створено 63 територіальні громади. Вони – різні: одні громади більш досвідчені, бо були створені раніше, а є щойно створені.  Сама назва конкурсу визначає його суть – кожна громада на Вінниччині має стати комфортною для її жителів, причому в усіх сенсах", – зазначив голова обласної Ради Вячеслав Соколовий. 

У рамках конкурсу виділили декілька пріоритетних напрямків:

  1. «Безпечна громада» - впровадження сучасних цифрових технологій та рішень для підвищення рівня безпеки та добробуту (в тому числі створення систем відеоспостереження).
  2.  «Здоров’я жителів громади» - здійснення належного матеріально-технічного оснащення закладів охорони здоров’я (первинний та вторинний рівень) задля забезпечення санітарного та епідемічного добробуту населення області.
  3.  «Сучасна громада»  - розвиток спортивної та туристичної інфраструктури, благоустрій територій і зон відпочинку, розбудова та модернізація мереж вуличного освітлення та інше.
  4. «Доступні послуги» - розвиток Центрів надання адміністративних послуг.
  5. «Спроможна громада» - економічний розвиток громад, розвиток малого підприємництва.
  6.  «Культурний розвиток громади» - відновлення та збереження історико-культурної, духовної спадщини.
  7.  «Інклюзивна громада» - підтримка осіб з інвалідністю та створення відповідного середовища.

У разі перемоги перша категорія учасників на реалізацію ініціативи отримає до 350 тис.грн з обласного бюджету (власний внесок – не менше 50 % від загального бюджету проєкту (з населенням до 10 тис. осіб власний внесок – не менше 30 % від загального бюджету проєкту); обсяг співфінансування для 2 категорії учасників становитиме до 500 тис.грн (власний внесок – не менше 50 % від загального бюджету проєкту).

Додамо, конкурс проєктів розвитку територіальних громад на Вінниччині проводиться протягом 17 років. Так, торік з обласного бюджету виділили 15 млн грн. Було подано 282 проєкти, переможцями стали 188.

Організатори повідомляють: у конкурсі можуть брати участь не більше 4-х проєктів від сільських, селищних, міських та районних рад, з яких переможцями можуть бути визнані не більше 2-х проєктів. Свої проєкти необхідно в електронному вигляді надіслати на електронну пошту vinkonkursrg@gmail.com (одним документом pdf формату) до 26 березня 2021 року згідно з формою, розміщеною на офіційному вебсайті Вінницької обласної Ради. Окрім того, конкурсантам потрібно заповнити електронну форму реєстрації проєктів за посиланням.


Фото: Facebook/"Подільська громада"

Поділитися :