Новини

На Вінниччині за останній тиждень 28 людей отруїлися грибами

30 жовтня 2020, 16:50

Причина отруєння - вживання неїстівних грибів та порушення правил їхнього приготування.

Як повідомив радіо "Місто над Бугом" заступник начальника головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Олександр Сорочан, за останній тиждень 28 мешканців області отруїлися грибами. Серед постраждалих - одна дитина. Летальних  випадків  немає. Причиною отруєння стало вживання грибів, які помилково сприймають за їстівні печериці  та  сироїжки. Також  люди порушували правила термічної обробки під час приготування страв з грибами.

Серед перших симптомів отруєння - нудота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури. Також протягом двох годин після вживання грибів людина може втратити свідомість. За словами Олександра Сорочана, дуже важливо промити шлунок і не займатися самолікуванням, а одразу викликати швидку допомогу. Адже чим більше токсинів потрапить у шлунок людини, тим важче буде лікувати отруєння.

"Перша допомога полягає в негайному промиванні шлунку розчином соди, хворому дати підсолену воду, міцний чай. При отруєнні грибами не можна вживати алкогольні напої, бо вони сприяють більш швидкому всмоктуванню грибкових токсинів. Щоб не отруїтися дикоростучими грибами, потрібно не збирати грибів, яких не знаєте, остерігатися пластинчастих грибів, не збирати старих, перезрілих або дуже молодих грибів, а також тих грибів, що ростуть поблизу трас; не вживати сирих грибів, уважно перевіряти зібрані гриби перед приготуванням страв, помити їх та відварити декілька разів (не менше трьох) у підсоленій воді протягом 30 хвилин. Готові страви з грибами необхідно зберігати на холоді в емальованому посуді не більше доби. Не купувати на ринках розсортовані за окремими видами гриби, грибну суміш", - наголошує Олександр Сорочан.

 

Поділитися :