Новини

На Європейській площі у Вінниці працює пересувна лабораторія обласного центру інфекційних хвороб

1 грудня 2021, 15:39

Вінничан безкоштовно тестують на вірусні гепатити та ВІЛ-інфекцію.

Як розповіла лікарка-епідеміологиня вінницького центру інфекційних хвороб Інна Дидь, до 17 години медики планують зробити 150 обстежень. Саме стільки швидких тестів є в пересувній лабораторії. Результат повідомляють людині за 15 хвилин після забору крові.

«Швидкий тест на ВІЛ робиться впродовж 10-15 хвилин і одразу говорять результат. У випадку, коли робиться один швидкий тест, довідку ми не надаємо. Щоб отримати довідку потрібні інші більш точні дослідження. На гепатити, на жаль, нам сьогодні не надали швидкі тести. Керівництво прийняло рішення протестувати населення, кому потрібно безкоштовно, але для цього набирають кров з вени і відповідь уже будемо повідомляти лише тим, у кого позитивний результат, просимо поставитися з розумінням», - пояснила лікарка.

З початку року 164 вінничанина дізналися про статус ВІЛ-інфікованої особи. Вперше діагноз СНІД підтвердився у 90 містян. І це лише офіційна статистика. Насправді ж хворих набагато більше, адже багато вінничан ніколи не проходили тестування на ВІЛ. Наголошує заступник директора міського центру соціальних служб Євген Козлов.

«Про це захворювання можна дізнатися лише своєчасно тестуючись. Якщо люди мають якусь ризиковану поведінку, то обов’язково треба тестуватись. В будні це можна зробити у кабінеті «Довіра» на Хмельницькому шосе в одній із наших лабораторій і в «Клініці дружній до молоді» на Замостянській, там можна зробити тест на ВІЛ», - розказав заступник директора міського центру соціальних служб.

Також у робочі дні обстеження на ВІЛ-інфекцію можна пройти в клінічному центрі інфекційних хвороб, який розташований в мед містечку, в селі Березина. Тестування безкоштовне та анонімне.

Поділитися :