Новини

Перший в публічному просторі міста: у холі Вінницької міськради встановили дефібрилятор

6 жовтня 2021, 17:56

Загалом у Вінниці встановлюють шість АЗД: на залізничному вокзалі, центральному, західному автовокзалах та у трьох Прозорих офісах міста.

6 жовтня у холі міської ради продемонстрували роботу одного з них. Дефібрилятор встановили поблизу рецепції. За словами Станіслава Скоробогача, медичного директора Центру екстреної медичної допомоги, працювати зі дефібрилятором може кожен, спеціальних навичок не потрібно, окрім швидкої реакції.

«Якщо доросла людина помирає, то, як правило, це трапляється від фібриляції шлуночків, а єдине, чим її можна лікувати, дефібрилятором. Тому уже в домедичній допомозі є серцево-легенева реанімація - це компресія грудної клітини, дихання і використання зовнішнього дефібрилятора. Тепер з’явилося питання: хто має працювати на цих дефібриляторах? Дуже просто: поліцейські, пожежники, люди, які за своїми службовими обов’язками мають роботу з людьми, офісні працівники, бортпровідники – всі ці люди повинні вміти це робити. При чому статистика стверджує, що смерті людей, яких можна врятувати, якщо використовуватимуть автоматичний зовнішній дефібрилятор, це 80%», - розповів пан Станіслав.

В рамках проєкту, заплановано 12 тренінгових навчань, після яких майже 200 осіб знатимуть особливості користування автоматичними зовнішніми дефібриляторами. Навчання вже пройшли працівники Муніципальної варти, Прозорих офісів. Головна спеціалістка Департаменту адмінпослуг Аліна Ґедзь також відвідала майстер-клас:

«Це навчання проходило 4 години. Спочатку нам розповіли теорію, як застосовувати АЗД, а потім показали це все безпосередньо на практиці і ми повторили. Насправді, це не так складно як здається. Думаю, що усі можуть ці знання здобути і використати на практиці», - розповіла Аліна Ґедзь.

За словами Олени Данілової, голови правління БФ «Подільська громада», практика встановлення дефібриляторів у США та Європі звична. Приміром в Києві вони двічі рятували життя людей. Тому наразі важливо, щоб такі дефібрилятори встановили у торгових центрах та офісах.

«Наша місія – надавати більше домедичної допомоги до моменту, коли приїжджає швидка. Це є одним із визначальних кроків, що можуть допомогти врятувати людині життя, коли зупиняється серце. Я думаю нашому місту пощастило, що вони будуть у нас стояти. Ще одна з наших місій – агітувати аби бізнес, торгові центри також встановлювали у себе дефібрилятори. Ми завжди усім кажемо, що готові надати весь пакет документів, передати, де це купувати, як його скомпонувати, що там має бути всередині і дуже хочемо, щоб це стало хорошою традицією і в усіх куточках Вінниці були такі дефібрилятори. Бо ми розуміємо, що 6 штук – це мало», - розповіла пані Олена.

Нагадаємо, проєкт реалізується Благодійним Фондом «Подільська громада» та Громадською організацією «Агенція екстреної медичної допомоги» у партнерстві з Вінницькою міською радою та Вінницьким обласним центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Поділитися :