Новини

Понад 200 тисяч кубометрів мулу вичистили з Південного Бугу у Вінниці

15 вересня 2021, 12:52

Наразі земснаряди працюють в районі водозабору.

Як повідомив на своїй сторінці у Фейсбук міський голова Сергій Моргунов, роботи з очищення Південного Бугу ідуть з випередженням графіку. 60% обсягів першої черги, протяжність якої 3 км вздовж русла, вже виконали.

Завдяки очищенню дна, річка поглибилась у середньому до 5 метрів. За даними облводоканалу, зменшується показник загального органічного вуглецю у воді, що впливає на її колір та запах.

Наступний етап очищення в 2022 році – технологічно найскладніший. За словами міського голови, техніка працюватиме в межах житлових мікрорайонів. Тож розгорнути поблизу великі карти намиву, де відстоюється мулова вода, можливості не буде. Окрім того, тут плесо річки ширше, замуленість втричі більша, а глибина річки в окремих місцях – навіть менше метра.

Інтенсивні темпи очистки річки планують зберегти за рахунок залучення додаткової техніки.

"Очищення річки – це стратегічне завдання. Одна із складових комплексу заходів, необхідних для покращення якості води. Проект – унікальний для нашої країни, адже ми – єдиний муніципалітет, який власними силами розпочав чистити русло у межах міста", – розповів Сергій Моргунов.

Додамо, на очищення Південного Буду цьогоріч виділили 10 млн грн з обласного бюджету.

"Важливо, щоб на державному рівні ми також змогли знайти додаткове фінансування. Адже відновлення екології річок – це виклик для всієї країни. Цим треба займатися спільно", – наголосив міський голова.

Фото: Фейсбук/Сергій Моргунов

Поділитися :