Новини

Понад 3 мільярди гривень надійшло до бюджету міста Вінниці за 9 місяців поточного року

16 листопада 2020, 14:30

Основними бюджетоутворюючими податками загального фонду у Вінниці є податок на доходи фізичних осіб, єдиний податок, акцизний податок та плата за землю, які закумулювали у звітному періоді  93 % всіх власних доходів загального фонду.

Як повідомили на сайті міської ради, під час засідання виконкому ВМР директорка департаменту фінансів Наталія Луценко підбила підсумки виконання бюджету Вінницької міської ОТГ за дев'ять місяців поточного року. За звітний період до бюджету надійшло 3039,7 млн грн. А видатки бюджету склали 2,9 млрд грн, що відповідає потребі, заявленій головними розпорядниками коштів.

У травні поточного року на черговій сесії міської ради було внесено зміни до бюджету Вінницької міської ОТГ на 2020 рік, які були викликані пандемією коронавірусу та низкою карантинних заходів та обмежень. Тоді було скориговано дохідну та видаткову частини.

Загальний фонд бюджету міста акумулював 94 % всіх доходів. До загального фонду надійшло 2845,2 млн грн, в тому числі 2289,8 млн грн коштом власних доходів та 555,4 млн грн за рахунок трансфертів з державного та обласного бюджетів.

«Основними бюджетоутворюючими податками загального фонду є податок на доходи фізичних осіб, єдиний податок, акцизний податок та плата за землю, які закумулювали у звітному періоді  93 % всіх власних доходів загального фонду. Щодо трансфертів з державного та обласного бюджетів, то із загальної суми 555 млн грн, які надійшли до бюджету, основними є освітня та медична субвенції», – сказала директорка департаменту фінансів міської ради Наталія Луценко.

По власних доходах загального фонду забезпечено виконання плану звітного періоду та по частині з них досягнуто зростання проти минулого року.  Зокрема, податок на нерухоме майно наповнив бюджет на суму 53,7 млн грн, що на 9 % більше, ніж у 2019 році.

«Разом з тим, по окремих напрямках маємо суттєве зменшення надходжень у порівнянні з показниками минулого року, що є результатом карантинних заходів, спрямованих на запобігання поширенню COVID-19 та надання підтримки бізнесу в умовах пандемії»,  – зазначила Наталія Луценко.

Видатки бюджету за звітний період склали 2944,6 млн грн, що відповідає потребі, заявленій головними розпорядниками коштів. Це забезпечило стабільне функціонування бюджетної сфери, житлово-комунального господарства та транспорту. Коли порівняти з минулим роком видатки коштом власних доходів зросли на 5 %, а за рахунок трансфертів – зменшилися зазначили у міській раді.  

«Зараз місто входить у достатньо жорсткі умови, пов'язані із боротьбою з коронавірусом. Це великі виклики. Ми маємо враховувати додаткове навантаження на фінансування галузі охорони здоров'я, підтримку соціальної сфери і транспортної компанії, якщо, наприклад, будуть ще більш суттєві обмеження, які стосуються перевезення пасажирів в умовах пандемії. Враховуючи нашу вчорашню зустріч з представниками малого і середнього бізнесу, я вважаю, що ми готові  розглядати різні можливості підтримки малого і середнього бізнесу в умовах пандемії, з іншого боку варто і пам'ятати про належну сплату місцевих податків та зборів і про необхідність реєстрації працівників», – сказав міський голова Сергій Моргунов.

Поділитися :