Новини

"Рівний з рівним": у Вінниці стартував черговий етап співбесід із кандидатами в помічники ветеранів

17 серпня 2023, 10:51

Ці люди в подальшому мають допомагати Захисникам та Захисницям, а також членам їх родин адаптуватися до цивільного життя та спростити комунікацію в отриманні необхідних послуг, пільг та субсидій.

Як повідомляють у міській раді, вчора, 16 серпня, комісія співбесідувала 12 кандидатів. Члени комісії звертали увагу, в першу чергу, на мотивацію кандидатів, адже вони будуть працювати із нашими оборонцями та членами їх родин.

“Проєкт створений для ветеранів та членів їхніх родин, які готові допомогти іншим ветеранам пройти шлях переходу від військової служби до цивільного життя, отримати послуги та пільги, які гарантовані їм державою та громадою. У липні ми вже співбесідували 20 осіб. Цього тижня плануємо провести співбесіди зі ще понад 20 охочими”, – говорить директорка департаменту соціальної політики міської ради Валентина Войткова.

Помічником ветерана можуть стати власне ветерани, члени родин Захисників та Захисниць або ж члени родин загиблих чи зниклих безвісти Оборонців. Звідси і випливає основний принцип роботи помічника ветерана – “рівний з рівним”.

До обов’язків помічників ветерана входитиме:

  • моніторинг та визначення потреб цільових категорій громадян, зокрема за допомогою цифрових інструментів Мінветеранів;

  • допомога в отриманні довідок;

  • допомога з пошуком програм підвищення кваліфікації, опанування нових навчальних сертифікованих програм, перепрофілювання, курсової чи тренінгової підготовки;

  • сприяння у працевлаштуванні з урахуванням довоєнного професійного багажу та отриманих у процесі війни нових навичок, що потребують офіційної сертифікації (наприклад, уміння управляти дроном, важкою технікою, навички командної роботи тощо);

  • інформування про державні, регіональні, місцеві програми підтримки ветеранів, членів сімей ветеранів;

  • допомога в переїзді, у пошуку житла;

  • допомога в опануванні та реалізації на практиці всього кейсу пільг та переваг, який держава надає ветеранам-Захисникам.

  • формування пропозицій щодо удосконалення можливостей територіальної громади у задоволенні потреб визначених категорій громадян та активного їх долучення до життя ОТГ.

“Після успішного проходження співбесід – кандидати в помічники ветеранів будуть проходити навчання у Центрі ветеранського розвитку, який створено на базі Вінницького національного технічного університету. Заняття триватимуть упродовж трьох тижнів. Після чого кандидати мають успішно скласти залік і отримати сертифікати. Потім ми офіційно їх працевлаштуємо у нашому Вінницькому міському центрі соціальних служб. І вже тоді вони зможуть здійснювати супровід ветеранів або ж когось із членів родин”, – говорить Валентина Войткова.

Нагадаємо, Вінниччина є одним з чотирьох регіонів, де впроваджують пілотний проєкт "Помічник ветерана".

Фото: Вінницька міська рада

Поділитися :