Новини

СБУ викрило "фейкову міськраду", координовану Росією у сусідньому Хмельницькому

8 квітня 2021, 10:18

Наприкінці минулого року діяльність представників так званого "народовладдя" фіксували і у Вінниці.

Як повідомляють на фейсбук-сторінці Управління Служби безпеки України у Вінницькій області, правоохоронці викрили діяльність фейкових "депутатів" незаконно створеної "Хмельницької міської ради". 

Матеріали досудового розслідування дають підстави стверджувати, що роботу псевдодепутатів координували спецслужби РФ. Злочинці також активно співпрацювали з проросійським пропагандистом Анатолієм Шарієм, якому СБУ повідомила про підозру у державній зраді.

Під час обшуків у представників незаконно створених "органів місцевого самоврядування і державної влади "Республіки Україна" та "територіальної громади міста Хмельницький" правоохоронці виявили

  • статути фейкових псевдоутворень;
  • печатки і бланки;
  • протоколи засідань;
  • посвідчення;
  • агітаційні матеріали.

Також вилучили картки платіжних систем РФ, комп’ютерну техніку, засоби зв’язку, розпорядження та листування самопроголошених органів.

"Триває досудове слідство за ст. 109 (дії спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) Кримінального кодексу України", - йдеться в повідомленні.

Цей злочин карається обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацією майна або без такої.

Як розповів "Місту над Бугом" речник СБУ у Вінницькій області Денис Закаблук, схожу оборудку наприкінці минулого року викрили і в інших містах України: Запоріжжі, Дніпрі, Києві, а також у Вінниці. Ініціатором злочинної діяльності був мешканець Дніпра, саме там створили першу фейкову "міськраду". Такий "орган місцевого самоврядування" минулого року з'явився і у Вінниці. Злочинці піддавали сумніву законність обраної влади, поширювали неправдиві новини, що дестабілізували ситуацію на місцях. Наразі триває слідство.

Поділитися :