Новини

Сергій Моргунов: амбітна мета - відновити славу Вінниці як міста приладобудування

18 лютого 2021, 09:57

Одним з кроків її досягнення може стати новостворений кластер приладобудування та автоматизації, який об’єднав шість вінницьких компаній.

Як повідомив на своїй фейсбук-сторінці міський голова Сергій Моргунов, Вінницька міська рада та Громадська спілка "Вінницький кластер приладобудування та автоматизації" підписали Меморандум про співпрацю. Серед запланованих результатів ефективної співпраці – створення продуктів нового покоління за стандартами цифрової економіки. Також – залучення інвестицій, створення нових якісних робочих місць; розвиток сприятливого клімату для залучення інвестицій.Спільний меморандум про початок співпраці було підписано напередодні. Це відповідає стратегічній меті розвитку Вінниці 3.0 як конкурентоспроможної інновативної громади. Водночас, за словами Сергія Моргунова, з 90-х років наш регіон, на жаль, втратив до 90% активів приладобудівного сектору. Але за рахунок впровадження високих технологій ця галузь ще може відновити свій потенціал. Міський голова також зазначив, що важливо підтримати ініціативи бізнесу та налагодити тісну взаємодію кластеру з наукою та освітою. Він також висловив переконання у тому, що новостворений промисловий кластер стане ще однією точкою зростання.

"Я як міський голова бачу це таким чином: в тих чи інших галузях ми повинні створити такий майданчик, який би дозволяв комунікувати, створювати відповідні інноваційні продукти, залучати інвестицій, створювати нові робочі місця. Я хочу, щоб сьогодні таке підприємницьке, наукове середовище у Вінниці та Вінницькому регіоні було створене найкомфортніше у нашій Україні", - розповів Сергій Моргунов.

Це вже другий кластер, який заснували у місті з початку року. Спеціалізація першого – IT-сфера. Робота над створенням таких платформ у Вінниці триває. У планах - формування агрокластеру. Для громади це означає пожвавлення економіки, створення якісних робочих місць та притік нових інвестицій. Також, за словами Голови правління ГС "Вінницький кластер приладобудування та автоматизації" Михайла Ганчука, новостворений кластер приладобудування та автоматизації, який об’єднав шість вінницьких компаній, сприятиме досягненню такої амбітної мети як відновити славу Вінниці як міста приладобудування.

"Вінниччина завжди славилась потужним машинобудуванням. Ну і ми, власне, хочемо, відновити цю славу", - наголосив Михайло Ганчук.

Презентував Вінницький кластер приладобудування та автоматизації Директор ГС "Вінницький кластер приладобудування та автоматизації" Юрій Клименко, зокрема, він пояснив, чому саме було вирішено створити технологічну платформу.

"Ви знаєте наші виклики, наші проблеми. Тому ми вирішили все ж таки змінити цю ситуацію, тому що побачили певні тупикові шляхи і зрозуміли, що треба зосередитися і створити певний драйвер всієї інноваційної системи", - зауважив Юрій Клименко.

Платформа - це не просто одне підприємство, це об’єднання підприємств, тобто кластер. За словами Юрія Клименка, Вінниця активно налагоджуватиме комунікації з іншими кластерами, запускати співпрацю з науковцями та братиме участь у розробці програм комплексного розвитку промислових кластерів, про яку йдеться у Меморандумі. Тож створення кластера допоможе відновити імідж Вінниці як міста приладобудівників. Та головна мета – це посилення конкурентоспроможності учасників кластеру.

Фото: Facebook/Сергій Моргунов

Поділитися :