Новини

Сергій Моргунов: Вінницький аеропорт стане одним з важливих транспортних хабів в центральній частині України

7 жовтня 2021, 14:03

Це стане можливим після масштабної реконструкції, на яку з державного бюджету виділили 135 мільйонів гривень.

На цьому наголосив міський голова Сергій Моргунов, який разом з головою обласної ради Вячеславом Соколовим оглянули виконання робіт з реконструкції злітно-посадкової смуги аеродрому, які стартували після отримання фінансування з держбюджету у сумі 135 мільйонів гривень. Це перша частина з передбачених урядом у державному бюджеті коштів – на І-шу чергу реконструкції. Загальний кошторис робіт по аеродрому становить 1,5 млрд грн.

"Ми повинні розуміти, що це досить масштабний проєкт – це не просто смуга, це питання розширення самої смуги, це водовідведення, світосигнальна сигналізація, огородження території аеропорту, навігація, яка також буде фінансуватись за рахунок державного бюджету. Реконструкція самого аеровокзалу буде фінансуватись за рахунок міського бюджету", – зауважив міський голова.

Як зазначив на своїй сторінці у Фейсбук міський голова Сергій Моргунов, на цей амбітний проєкт залучають додаткові кошти. Вартість першого етапу робіт – 300 млн грн.

Як розповів директор вінницького аеропорту Володимир Ніценко, роботи з реконструкції виконують за графіком. Компанія-підрядник демонтувала застаріле асфальтно-бетонне покриття злітно-посадкової смуги. Вже завершено фрезерування перону. Військові проводять демонтаж  світлосигнального обладнання. Роботи з розширення смуги та заміни мереж водовідведення підрядник має завершити до кінця поточного року. А наступного – замінити верхній шар покриття.

"Всього на рахунках аеропорту у нас 135 мільйонів гривень, з яких 111 мільйонів – виконання будівельних, вантажних робіт і 25 мільйонів – утримання служби замовника технічного нагляду і закупівлі радіотехнічного обладнання. Це вже проводить безпосередньо замовник. А підрядна організація закупляє світлосигнальне обладнання", – розповів Володимир Ніценко.

Цього тижня заплановані поставки арматури та матеріалів для робіт з влаштування дренажної системи та водовідвідних колекторів. Як зазначив голова Вінницької обласної державної адміністрації Сергій Борзов, роботи б почали раніше, але Вінницький аеропорт має подвійне призначення – військове і цивільне. 

"Транспортна авіація готувалась до параду на 30-річчя незалежності, тому нам не давали розпочати роботи. А кошти, які передбачені на цей рік, будуть освоєні – підрядник пообіцяв. На наступний рік також, згідно з графіком, будуть передбачені кошти, це особиста обіцянка Президента, що у бюджеті будуть кошти на ремонт злітно-посадкової смуги вінницького летовища", –  зазначив голова Вінницької ОДА. 

Проєкт з реконструкції вінницького аеропорту передбачає дві черги: розширення аеродрому для прийому літаків та ремонт власне самої будівлі аеровокзалу. За проєктом, там добудують третій поверх, також у приміщенні  аеровокзалу облаштують дві зони – для внутрішніх та міжнародних авіаперевезень. Таке зонування дозволить приймати 480 пасажирів за годину. Проєктно-кошторисну документацію вже виготовили та передали на експертизу. Кредит 300 мільйонів гривень для проведення реконструкції аеровокзалу  замовнику - вінницькій міській раді, надасть "Укрексімбанк". Ввести в експлуатацію злітно-посадкову смугу та аеровокзал планують до кінця 2030 року. Це привабить туристів, активізує економічну активність та покращить транспортні можливості Вінницької громади.

Фото: www.vmr.gov.ua

Поділитися :