Новини

"Стратегічний проєкт": на Вінниччині збудують міст через Дністер

14 січня 2021, 10:53

Міст - важлива складова автомобільного транспортного коридору між Києвом і Кишиневом. Першим висловився про необхідність побудови мосту ще 2017 року тодішній прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Як ідеться на сайті Вінницької обласної Ради, 12 січня під час офіційного візиту нового президента Молдови Маї Санду глави держав підписали Меморандум щодо розвитку транспортно-транзитного потенціалу України та Республіки Молдова. Метою підписання документа є зміцнення співпраці між Україною та Молдовою у сфері розвитку інфраструктури, створення нових робочих місць та ефективне використання транзитного потенціалу обох держав. На зустрічі, зокрема, йшлося про важливість будівництва мосту "Ямпіль - Косеуць". 

"Перша юридична позиція і фіксація проблематики необхідності побудови мосту відбулася 6 жовтня 2017 року між прем’єрами України і Молдови, під час візиту Володимира Гройсмана, на той час прем’єр-міністра України, до Молдови. Саме тоді це питання потрапило в протокол і офіційний порядок денний. Це був юридичний старт," - розповів перший заступник голови обласної Ради Володимир Кістіон, який у тодішньому уряді обіймав посаду віцепрем'єр-міністра. 

За результатами візиту прем’єр Гройсман дав протокольне доручення міністру інфраструктури і міністру закордонних справ продовжити взаємодію із молдовською стороною у питанні реалізації проєкту будівництва нового мосту в районі Ямпіль-Косеуць. На кінець вересня 2019 року уже був напрацьований проєкт Міжурядової угоди. Паралельно "Укравтодор" розробляв інвестиційний проєкт і техніко-економічне обґрунтування. 

Як зауважив заступник голови обласної Ради Володимир Кістіон на своїй фейсбук-сторінці, створення автомобільного транспортного коридору між Києвом і Кишиневом зменшить відстань між двома містами до 5-6 годин та стане найкоротшим шляхом з Центрального регіону України до країн Центральної та Південно-Східної Європи.

У межах меморандуму сторони також декларують наміри здійснити низку конкретних кроків, а саме:

  • міжнародно-правове оформлення будівництва мосту "Ямпіль – Косеуць"
  • координація зусиль з метою підготовки інвестиційного проєкту
  • розробка техніко-економічного обґрунтування розбудови прикордонної інфраструктури й під'їзних шляхів на українсько-молдовському державному кордоні
  • пошук та залучення до реалізації проєкту міжнародних фінансових організацій, - йдеться в дописі.

Додамо, міст матиме протяжність 362 м. Основна реалізація проєкту запланована на 2021-2023 роки. Це, зокрема, будівництво мостового переходу, контрольно-пропускного пункту та підходів до автомобільних доріг. 

Поділитися :