Новини

У Вінниці 70 робочих груп повторно перевірять укриття

26 липня 2022, 09:45

Необхідно перевірити понад дві тисячі багатоповерхових будинків, наявних сховищ та комерційних будівель, де вінничани можуть перечекати повітряну тривогу. Містян закликають сприяти перевіряючим. 

У Вінниці формують фонд захисних споруд та звіряють інформацію про місця, які можуть бути захистом для населення, - повідомляють на сайті міської ради.  Щоб оперативно перевірити наявні об'єкти, міська рада сформувала 70 робочих груп, у складі яких працівники Головного управління ДСНС України у Вінницькій області. Щоб робота відбулась швидко і якісно, вінничан просять сприяти робочим групам.

Зазначається, що чергова перевірка була на початку цього року відповідно до рішення виконавчого комітету міської ради від 30 грудня 2021 року, про що вінничан повідомляли на офіційному сайті міської ради https://cutt.ly/gZypDJR .

У відповідний санітарний стан привели більше тисячі підвальних приміщень в багатоповерхових будинках. Сформували базовий перелік захисних споруд цивільного захисту, який передали в Головне управління ДСНС України у Вінницькій області для звірки з електронним реєстром, що передбачено Кодексом цивільного захисту України.

Водночас 9 лютого 2022 року цього року на засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій йшлося про необхідність привести у відповідний санітарний та протипожежний стан приміщення, які мають недоліки. Окрім того, місця розташування таких об’єктів балансоутримувачі мали позначити табличками та покажчиками https://cutt.ly/dZyso4t

Цього тижня робочі групи повторно промоніторять місця, які можуть слугувати захистом для населення. Перевірятимуть наявність світла, опалення, розетки, каналізації, водопостачання, вентиляції, наявність засобів пожежогасіння, радіоприймачів тощо. Зазначається, що не менш важливим елементом є наявність вказівника на вході та покажчиків в найближчому радіусі.

Згідно із п. ч. 8, 9 ст. 32 Кодексу цивільного захисту, утримання захисних споруд цивільного захисту у готовності до використання за призначенням здійснюється суб’єктами господарювання, на балансі яких вони перебувають, за власні кошти, - йдеться у повідомленні. 

Якщо захисна споруда використовується кількома суб’єктами господарювання, вони зобов'язані утримувати її відповідно до укладених між ними договорів. Приміром за стан сховища колишнього заводу відповідають, акціонери товариства (власники), або орендар. Також це можуть бути приватні особи, управлінські компанії та ОСББ.

Для довідки:

Відповідно до Кодексу цивільного захисту є кілька видів захисних споруд цивільного захисту: сховища, протирадіаційні укриття, споруди подвійного призначення, найпростіші укриття. Всього у Вінниці з радянських часів є 76 сховищ (з них 2 – протирадіаційні укриття): 8 - знаходяться в комунальній власності громади, 5 - в обласній комунальній власності, 22 сховища належать до державної форми власності та 41 - до приватної.

У сховищах укриттю підлягають:

а) працівники найбільшої працюючої зміни суб’єктів господарювання, віднесених до відповідних категорій цивільного захисту та розташованих у зонах можливих значних руйнувань населених пунктів;

б) працівники найбільшої працюючої зміни атомних електростанцій, інших ядерних установок, працівники суб’єктів господарювання, які забезпечують функціонування таких станцій (установок) та перебувають у зоні можливих значних руйнувань навколо них;

в) працівники найбільшої працюючої зміни суб’єктів господарювання, віднесених до категорії особливої важливості цивільного захисту та розташованих за межами зон можливих значних руйнувань населених пунктів;

г) хворі, медичний та обслуговуючий персонал закладів охорони здоров’я, які не підлягають евакуації в безпечне місце і перебувають у зонах можливих значних руйнувань населених пунктів.

У протирадіаційних укриттях може перебувати населення, у тому числі працівники суб’єктів господарювання, хворі, медичний та обслуговуючий персонал закладів охорони здоров’я, евакуйоване населення, яке проживає або працює в зонах можливого небезпечного і значного радіоактивного забруднення, крім тих, хто підлягає укриттю у сховищах.

У найпростіших укриттях - населення, яке не підлягає укриттю в захисних спорудах та спорудах подвійного призначення.

Поділитися :