Новини

У Вінниці боржники по сплаті єдиного соціального внеску, мають можливість списати заборгованість

20 січня 2021, 10:55

Для цього їм необхідно до 1 березня 2021 року подати заяву до перевірчого органу. 

Як розповіла на брифінгу заступниця начальника головного управління Державної податкової служби у Вінницькій області Вікторія Кузьменчук, таке право мають громадяни, які припинили державну реєстрацію та не отримували доходів від підприємницької діяльності за період з 1 січня 2017 року по дату написання заяви чи подали звітність, передбачену законом. У таких випадках контролюючі органи спишуть в повному обсязі борг по ЄСВ та штрафні санкції і пеню, які були нараховані.  Йдеться про заборгованість, яка виникла по сплаті єдиного соціального податку з 1 січня 2017  року по дату подання заяви підприємцем фізичною особою.

"Наразі ці суми дуже великі, наразі сума заборгованості становить більше 35 тисяч. І якщо платник податків не скористається нормами даного закону, то заборгованість підлягає стягненню в примусовому порядку через органи виконавчої служби. Контролюючий орган пред'являє вимогу до державної виконавчої служби, і вона здійснює заходи щодо стягнення. Разом з тим це платіж, який не має терміну позовної давності", - розповіла Вікторія Кузьменчук.

Також  підприємці фізичні особи можуть відтермінувати сплату податкового боргу до кінця поточного року. Такою можливістю на період карантину можуть скористатися платники податків, сума заборгованості  яких станом на 1 грудня  2020 року не перевищувала 6 тисяч 80 гривень.  Для цього  необхідно звернутися до податкової служби  із заявою. В разі самостійного погашення податкового боргу, штрафні санкції та пені будуть анульовані.

"Законом 1072 передбачено списання заборгованості, яка існувала станом на 1 листопада 2020 року по платникам податків як фізичних, так і юридичних осіб, сума податкового боргу яких не перевищувала 3 060 гривень. Даний податковий борг списаний автоматично без заяви платників податків у грудні 2020 року. В цілому по Вінницькій області списано заборгованість в розмірі 47 мільйонів", - додала Вікторія Кузьменчук.

Нагадаємо, аби підтримати підприємців в період карантину, наприкінці грудня внесли зміни до Податкового кодексу України.  

Поділитися :