Новини

У Вінниці депутати міської ради затвердили Інтеркультурну стратегію міста

3 грудня 2020, 16:31

Стратегія передбачає, зокрема, активізацію участі в розвитку міста представників національних спільнот, внутрішньо переміщених осіб.

Як інформують на сайті Вінницької міської ради, сьогодні, 3 грудня, виконком міськради затвердив Інтеркультурну стратегію міста Вінниці. Серед іншого, стратегія спрямована на підсилення інтеркультурної свідомості вінничан, покращення можливостей самореалізації й активізації участі в розвитку міста представників національних спільнот, внутрішньо переміщених осіб. А також – посилення інтеграції іноземних гостей у місті.

Стратегію розробили з залученням громадськості. Документ має п’ять стратегічних цілей, кожна з яких містить свої операційні цілі та завдання.

Стратегічна ціль №1 – Інтеграція та співпраця. Вона включає в себе створення умов для партисипації та інтеркультурної інтеграції в житті громади; підтримку Інститутів громадського суспільства (ІГС), які залучені до процесу інтеркультурного діалогу.

Стратегічна ціль № 2 - Освіта. Метою залучення освіти до інтеркультурної комунікації є пробудження інтересу у молоді до пізнання багатокультурного середовища, а також вивчення власної історії та культури. Серед операційних цілей цього напрямку є створення умов для розвитку соціальних та інтеркультурних компетенцій мешканців міста; співпраця з ВНЗ щодо реалізації ініціатив, спрямованих на процес інтеркультурної інтеграції.

Стратегічна ціль № 3 – Культура. Вона передбачає промоцію інтеркультурного різноманіття та збагачення простору міста об’єктами та просторами інтеркультурного спрямування. 

Стратегічна ціль № 4 – Безпека. Вона включає в себе підвищення рівня безпеки у публічному просторі; підвищення спроможності влади і громадськості протидіяти випадкам ксенофобії, дискримінації та мови ненависті.

Стратегічна ціль № 5 - Бізнес і туризм. Тут йдеться про стимулювання підприємницької активності серед представників інших культур та етнічних груп, розвиток інтеркультурного напрямку в туристичній галузі.

Підготовка Інтеркультурної стратегії м. Вінниці відбувалася відповідно до методології, запропонованої Радою Європи та рекомендацій Проєкту Європейського Союзу "Підтримка політики регіонального розвитку в Україні". Процес розробки стратегії відбувався за експертної підтримки радниці РЄ в рамках Програми "Інтеркультурні міста", національної координаторки мережі інтеркультурних міст в Україні Ксенії Хованової-Рубікондо, незалежними консультантами Вінницького центру розвитку місцевого самоврядування та фінансової підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ).

Поділитися :