Новини

У Вінниці «Інститут розвитку міст» провів 28 тренінгів та воркшопів, які вчать турботі про себе

30 листопада 2022, 15:00

Заходи пройшли в рамках проєкту «Турбота про себе – це…», щоб підсилити інтеркультурну свідомість мешканців Вінниці та покращити можливість самореалізації.

Як повідомляють на сайті міської ради, з серпня по листопад фахівці «Інституту розвитку міст» втілювали у життя проєкт «Турбота про себе – це…» для вінничан та ВПО. За цей час було проведено 28 тренінгів та воркшопів для понад 800 учасників й учасниць: психологічних, освітніх, мистецьких, розвивальних, просвітницьких.

Проєкт реалізовували фахівців «Інституту розвитку міст» у рамках впровадження Інтеркультурної стратегії міської територіальної громади, що має на меті підсилити інтеркультурну свідомість всіх тих, хто проживає у Вінниці. А також покращити можливість самореалізації та участі в розвитку міста представників національних спільнот, внутрішньо переміщених осіб і гостей міста з різних країн.

В основі курсу «Турбота про себе – це…» – холістичний підхід до здоров’я людини, що передбачає фізичне та духовне здоров’я. Завдяки участі у тренінгах та воркшопах, учасники й учасниці змогли віднайти внутрішню рівновагу, покращити свій психологічний стан, подбати про фізичне здоров’я, а також навчитися нового.

Організовувала заходи експертка з міжнародної комунікації та супроводу проєктів «Інституту розвитку міст» Юлія Кашпрук, яка також є координаторкою Програми Інтеркультурні міста у Вінниці.

За понад 3 місяці кропіткої роботи команди фахівців у тренінгах та воркшопах брали участь понад 800 внутрішніх переселенців та вінничан. Зокрема були учасники й учасниці з міст Нікополь, Сіверодонецьк, Кирилівка, Запоріжжя, Мелітополь, Енергодар, Мирноград, Харків, Токмак, Маріуполь, Луганськ, Слов’янськ, Кременчук, Бахмут, Пологи, Широке, Миколаїв, Херсон, Каховка, Василівка, Гуляйполе, Оріхів, Мирне, Лисичанськ, Павлоград, Київ.

"До речі, ідею цього проєкту надали люди, які переїхали до Вінниці, та шукали різні можливості для особистого розвитку та адаптації у новій громаді. Вони взяли участь в соціологічному опитуванні та розповіли, яких саме заходів потребували найбільше", – розповів директор КП "Інституту розвитку міст" Назар Коваленко.

Також завдяки курсу учасники мали змогу працювати з психологами та психотерапевтами, дізнавалися про особливості фотографування, вивчали англійську, шукали творчий потенціал, створювали пісні, вчилися складати резюме та розумітися у фінансах тощо.

За період з серпня по листопад когорта фахівців провела чимало заходів – тренінги, воркшопи, групові підтримуючі терапії, консультації, лекції, дискусії, танцювальні класи та артмайстерні, які стали в допомогу тим людям, які стали частиною нашого міста та прагнуть швидше адаптуватись до нового життя.

"Ключовим моментом нашого курсу стало зміцнення і підтримка здоров’я: психічне та емоційне здоров’я людини (це психологічна підтримувальна терапія), фізичне здоров’я (опанування базовими техніками хореографії, танцювально-фізичного тренажу, стретчинг та самомасаж), соціальна включеність та опановування нових навичок (інтерактивне вивчення англійської мови, майстер-клас з основ фотозйомки, тренінг «Проєктний Менеджмент: від задуму до реалізації». Також тренінг «Пошук роботи: без чого не обійтись» з HR-експертками, лекція «Екскурс в IT», заходи для молоді: квіз «Подорож Україною за 2 години» для активної молоді, тренінг «Ключові секрети фінансової грамотності для молоді», захід зі створення пісні. Хочу особисто подякувати усім експертам/кам та тренерам/кам, які працювали разом з нами протягом цього часу. Вони – найкращі, оскільки вкладали у роботу як свій час, так і душу. Це наш малий вклад у Перемогу України: наші зусилля, наші знання, наш час, а саме головне, величезне прагнення перемогти, а це можливо, коли ми здорові й стаємо в допомогу іншим", – додала експертка з міжнародної комунікації та супроводу проєктів Юлія Кашпрук.

Нагадаємо, що місто Вінниця долучилось до мережі інтеркультурних міст у 2016 році. Саме тоді було підписано Меморандум національної мережі інтеркультурних міст України. Пізніше Вінницька міська рада затвердила «Концепцію інтегрованого розвитку м. Вінниці 2030», одним зі стратегічних проєктів якої є розробка і реалізація Інтеркультурної стратегії міста.

Курс тренінгів та воркшопів «Турбота про себе – це…» відбувся за підтримки проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні II», який виконується німецькою урядовою компанією «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH». Проєкт фінансують Уряди Німеччини та Швейцарії.

Поділитися :