Новини

У Вінниці почали діяти нові правила користування громадським транспортом для пільгових категорій населення

4 січня 2021, 14:43

Відтепер більшість пільговиків матимуть право здійснити 60 безкоштовних поїздок муніципальним транспортом щомісяця.

З 1 січня у Вінниці запровадили нові правила користування громадським транспортом для пільгових категорій населення: 60 безкоштовних поїздок щомісяця. Про це в коментарі "Місту над Бугом" розповіла директорка КП  "Вінницякартсервіс" Катерина Бабіна. Як і раніше, пільговикам необхідно зареєструвати проїзд на валідаторах. Перевірити залишок поїздок вінничани зможуть при повторному піднесені картки та через кнопку ІНФО на валідаторі. Після закінчення безкоштовних поїздок, пільгову картку можна поповнити в кіосках "Преса" на зупинках громадського транспорту. Якщо ж невикористана кількість поїздок залишиться на картці, то по завершенні місяця вона анулюється. А на наступний місяць кількість поїздок пільговику нарахують автоматично.

Компенсацію за ці перевезення підприємство, як і раніше, отримуватиме з бюджету Вінницької міської територіальної громади. Нагадаємо, з 2015 року держава не виплачує грошових компенсацій за перевезення пільгових категорій населення транспортним підприємствам, які здійснюють у містах пасажирські перевезення. 

Комунальне підприємство "Вінницякартсервіс" спільно з транспортною компанією провели моніторинг, аби визначити, які категорії населення та скільки разів користуються громадським транспортом. Як з’ясувалося, 36 відсотків пасажирів - це пільговики. Більшість пільговиків (майже 40 тисяч осіб) щомісяця здійснюють до 40 поїздок.

"Ми намагалися розрахувати й дізнатися, скільки ж їм вистачить поїздок. І провели такий моніторинг, відповідно до якого 80% пільгових категорій вистачає 40 поїздок у громадському транспорті на місяць. Але разом з тим, щоб були поїздки двічі на день, визначили, що бюджетом будуть компенсовуватися 60 поїздок. Для того щоб людина могла і в прямому, і в зворотньому напрямку проїхати хоча б раз на день, в тому числі і в вихідні. Пересадка також діє на ці поїздки, і тому можна таким чином користуватися", - зауважила Катерина Бабіна. 

Правила проїзду для батьків багатодітних сімей, в яких п’ятеро і більше дітей віком до 18 років, залишилися незмінними. Вони й надалі отримуватимуть електронні проїзні квитки з необмеженою кількістю поїздок.

"60 поїздок надається на місяць, на наступний місяць вони не переносяться. Щомісяця першого числа такий проїзний на 60 поїздок буде поновлюватись. Такі умови діють для пільгових категорій, але є ще 1 група людей з інвалідністю, звичайно, вони мають право на супроводжуючого, і тому їм зараховується не 60, а 120 поїздок", - пояснила Катерина Бабіна.

Поділитися :