Новини

У Вінниці презентували результати дослідження "Взаємодії організацій громадянського суспільства та органів влади"

26 січня 2021, 15:13

Дослідження тривало з вересня по листопад 2020-го року на замовлення КП "Інститут розвитку міст". 

Як зазначила радіо "Місто над Бугом" Валентина Ткачук, директорка КП "Інститут розвитку міст", дослідження передбачало кілька етапів збору інформації: фокус-групи, глибинні інтерв’ю та анкетування. Дослідження провели за фінансової підтримки проєкту "ПРОМІС" у партнерстві з Аналітичним центром "Cedos".  Інформацію збирали для подальшого розвитку співпраці Вінницької міської ради та організацій громадянського суспільства. За словами Валентини Ткачук, дослідження виявляє не лише позитивні сторони, а й проблеми, які заважають сталому розвитку громадського сектору Вінниці.

"Маємо 3 головних напрямки: це загалом розвиток громадянського суспільства (як це оцінюють і представники Вінницької міської ради, і представники громадських об'єднань); потім самі інструменти комунікації (тобто там теж є їх перелік, наскільки громадські організації ними користуються, наскільки вони про них знають, і так само були глибинні інтерв'ю, де представники влади про це говорили); і третій компонент - це загалом співпраця громадських організацій між собою", - розповіла Валентина Ткачук. 

Усі, хто взяв участь у дослідженні, високо оцінюють стан розвитку громадянського суспільства у Вінниці, зокрема розвиток неформальної освіти, реалізація міжнародних програм підтримки та посилення ролі громадянського суспільства. До локальних змін відносять наявність політичної волі у представників муніципалітету посилювати співпрацю Вінницької міської ради та організацій громадянського суспільства, створення  простору для взаємодії (зокрема, Хабу "Місто Змістів"), активізація ініціатив з-поміж молоді. 

Попри позитивні зрушення в розвитку громадського суспільства, існують і  бар’єри, зокрема, брак ресурсів (фінансових та людських), знецінення або недооцінка роботи організацій громадянського суспільства та їх вкладу в міський розвиток. Розвитку громадянського суспільства також сприяли б і загальні умови життя в місті, зокрема, покращення активного та різноманітного культурного життя в місті, що стимулювало б міграцію активної, творчої та освіченої молоді. 

Фото: www.vmr.gov.ua

Поділитися :