Новини

У Вінниці продовжують реставрувати музей Михайла Коцюбинського

19 листопада 2020, 15:49

Ремонт меморіальних будівель проводять з обов’язковим збереженням автентичності. У 2027 році музей відзначатиме своє сторіччя.   

Як написав на своїй сторінці у Фейсбук міський голова Сергій Моргунов, наразі перший етап робіт – знаходиться на фінішній прямій. Головні історичні будівлі вже оновлені. Це хата, комора та сторожка родини Коцюбинських.

«Для нас важливо зберегти об’єкти меморіальної спадщини, адже будівлі зводились ще два століття тому. Дерев’яні елементи не витримують випробування часом. Будиночок вже почав просідати. Наше завдання підсилити конструкції та максимально відновити первинний вигляд музейних будівель. Серйозні ремонтно-реставраційні роботи тут проводяться вперше за останні 50 років. Зокрема, довелось практично відновлювати за кресленнями дерев’яну веранду хати-музею» - зауважив Сергій Моргунов

У своєму дописі, він також додав, що ремонт меморіальних будівель проводять з обов’язковим збереженням автентичності. Адже це найстаріший літературно-меморіальний музей в Україні.

Важливо зазначити, що й колектив закладу орієнтується на архівні відео- та фотоматеріали. Тож, дах пофарбували у зелений колір – як на ретро-листівках. А на стелі хати відвідувачі вже зможуть побачити автентичні балки, які раніше були частково приховані.

«Для завершення ремонтно-реставраційних робіт по основних об'єктах пам'ятки: хаті, коморі, сторожці - залишились останні штрихи, та вже розпочався другий етап робіт – капітальний ремонт адмінбудівлі закладу. Саме тут зазвичай проводяться різні мистецькі заходи та виставки. Зараз ремонтники працюють над влаштуванням покрівлі та нового теплопункту», - додав Сергій Моргунов.

Серед іншого, він нагадав, що увесь проєкт розрахований на три роки. І після оновлення будівель музейного комплексу його планують осучаснити та зробити більш привабливою і територію навколо.

Поділитися :