Новини

У Вінниці провели сезонний аналіз велосипедного руху

2 листопада 2020, 13:34

Дослідження засвідчили, що, у порівнянні з літнім сезоном, восени кількість велосипедистів у Вінниці зменшилась на 34%. Практично не змінилась кількість жінок-велосипедисток - їх менше, ніж чоловіків.

Громадська організація "Вінниця Мобільна" та Вінницька міська рада провели дослідження велосипедного руху у Вінниці. Спостереження тривало 2 дні - 16 та 18 жовтня. Про це йдеться на сторінці "Вінниця Мобільна" у фейсбук. У дослідженні брали участь волонтери, які рахували велосипедистів на перехрестях. Дані отримали також із записів камер Ситуаційного центру - міської системи комплексного відеонагляду.

Мета дослідження - зібрати об'єктивні показники щодо кількості велосипедистів для моделювання транспортних потоків. Спостерігачі зробили такі висновки:

  • зменшилась кількість велосипедитсів у порівнянні з літнім сезоном на 34%;
  • як і влітку, найбільш щільним велотрафік був при вході в Центральний парк ім. Леонтовича, який є місцем перетину популярних веломаршрутів; 

"Сподіваємось, що це стане достатньою підставою для того, щоб припинити прикриватись статусом «пам’ятки садово-парковго мистецтва» (що, до речі, не заважає відкривати на його території нові наливайки) і таки зробити велодоріжку, яка дасть можливість комфортно і безпечно доїздити до центру міста. Крім того, пішохідні переходи до ЦПКіВ ім Леонтовича через вул. Хмельницьке шосе і вул. Магістратську потребують нанесення розмітки 1.15 "велопереїзд" з відповідним облаштуванням/розширенням пандусів, адже це з'єднання кількох популярних веломаршрутів", - розповів на своїй фейсбук-сторінці голова ГО "Вінниця Мобільна".

  •  з 15 до 10% зменшилась кількість жінок-велосипедисток;

"Жіноча половина населення полюбляє більш теплі та комфортні умови", - зауважив головний спеціаліст відділу транспорту та зв’язку департаменту енергетики, транспорту та зв’язку міської ради Андрій Сорокін.

  • невелика кількість людей дбає про власну безпеку:  у шоломах їздить лише 13% велосипедистів;
  • інші види мобільного транспорту (електросамокати, сігвеї, гіроборди) не набагато частіше з'являються на вулицях Вінниці, ніж улітку.

Дослідження велосипедного руху у Вінниці відбувається вже вдруге. З результатами літнього аналізу можна ознайомитися на фейсбук-сторінці "Вінниці Мобільної". Волонтери планують проводити таке дослідження тричі на рік (влітку, восени та навесні).

Фото - фейсбук-сторінка ГО "Вінниця Мобільна".

Поділитися :