Новини

У Вінниці пройшов Європейський тиждень тестування на ВІЛ та гепатити

1 грудня 2020, 15:40

За 6 днів роботи мобільної лабораторії обстежили 504 мешканців міста. 

Перевірити стан свого здоров’я вінничани мали можливість в центрі міста біля Вежі з 23 по 27 листопада, а також 1 грудня. Там працювала пересувна мобільна лабораторія, у якій можна було зробити безкоштовне тестування на наявність антитіл до ВІЛ та гепатитів B і С, а також тестування на антитіла до коронавірусу. Ініціатором акції у Вінниці є Центру Сніду та Вінницький обласний центр громадського здоров’я.

Як зазначив у коментарі радіо "Місто над Бугом" директор "Вінницького обласного клінічного Центру профілактики та боротьби зі СНІДом" Ігор Матковський, за 6 днів роботи мобільної лабораторії було обстежено 504 вінничанина. 

«За шість робочих днів нам вдалось в мобільній нашій лабораторії біля вежі (і в тому числі за один день на залізничній станції Вінниця) обстежити більше п’ятисот людей, а саме п’ятсот чотири людини. Було виявлено з маркерами вірусного гепатиту С двадцять одна людина, з маркерами вірусного гепатиту В одна людина і з антитілами до сифілісу ще одна людина, але крім цього була виявлена ще одна людина з антитілами до ВІЛ. Також за цей період побажали здати кров на імуноглобулін до COVID-19 142 людини», - зазначив  Ігор Матковський. 

Результати тестування вінничани дізнавалися за декілька хвилин. За словами Ігоря Матковського, з початку року у Вінницькій області виявлено 204 ВІЛ-інфікованих особи, діагноз СНІД поставлено 125 особам. Загалом з початку епідемії ВІЛ на Вінниччині виявлено 6010 ВІЛ-інфікованих громадян, із них 2686 особам встановлено діагноз СНІД. 

«Щодо безпосередньо антиретровірусного лікування, то воно надається безкоштовно, і таке лікування станом на сьогодні отримує дві тисячі сто тридцять шість людей. Стосовно вікового цензу змінилась за п'ятнадцять років ось ця демографія, а саме вона змінилась в бік подорослішання ВІЛ-інфекції, тобто більш, як десять, дванадцяти відсотків це складають люди п'ятдесят плюс, для нас це нові виклики », - зауважив Ігор Матковський. 

Поділитися :