Новини

У Вінницькій міськраді гарантують, що не скорочуватимуть медперсонал районної лікарні після переходу у власність громади міста

25 січня 2021, 18:35

Єдине, що зміниться для медзакладу - це власник.

Як повідомили на фейсбук-сторінці міської ради, 25 січня відбулась зустріч представників міської та районної рад із колективом Вінницької районної лікарні. У ході розмови обговорили причини та наслідки переходу Вінницької центральної районної лікарні в комунальну власність міської громади.

Нагадаємо, 6 грудня 2020 року набрав чинності Закон № 1009-ІХ "Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій" від 17 листопада 2020 року. Згідно з цим документом, усі заклади освітньої, культурної, соціальної та медичної сфери, які були у спільній власності територіальних громад району, мають перейти у власність тих громад, на території яких вони розташовані.

"Нам усім складно приймати зміни чи трансформації. Однак ми маємо виконувати те, що чітко прописано в законодавстві. Сьогодні від нас держава вимагає, щоб все майно, яке знаходиться у власності районної ради, було передано у власність територіальним громадам за територіальним принципом. Рано чи пізно ми вимушені будем це зробити, бо це чітко передбачено законом. Такі процеси відбуваються по всій країні", – зазначив голова Вінницької районної ради Ігор Шутак.

За словами заступниці Вінницького міського голови Галина Якубович, суттєвих змін ні пацієнти, ні медичний персонал у функціонуванні закладу не відчують.

"Для цього лікувального закладу єдине, що зміниться, – це власник. Лікарня перейде у місто як цілісна одиниця, тобто як окремий медичний заклад тільки буде уже не районна лікарня, а клінічна багатопрофільна лікарня Вінницької територіальної громади", – зазначила Галина Якубович.

Директор департаменту охорони здоров’я Олександр Шиш зазначив, що після передачі лікарні в комунальну власність міста, лікарню буде внесено в існуючі маршрути по наданню екстреної медичної допомоги вже як міський заклад. Лікарня залишається в тому форматі, як вона була. Після того, як заклад перейде у власність міської громади, він має переукласти всі договори з НСЗУ. Відтепер забезпечення засобами індивідуального захисту та дезінфекторами буде здійснюватися коштом міського бюджету, як і сплата за комунальні послуги та енергоресурси. 

Фото: Facebook/Вінницька міська рада

"Що стосується гарантій, які дає міська рада, – ніхто не буде скорочений. Всі, хто сьогодні працює в ковідних бригадах, матимуть такі самі муніципальні надбавки, як працівники міських лікарень, що лікують пацієнтів з ковідом. Ми доплачуємо лікарям 15 000 грн, середній медичний персонал отримує 10 000 грн додатково, а молодший – 8 000 грн. Працівники приймальних відділень і лабораторій мають інші надбавки: 5000, 3000 і 1500 відповідно. Для пацієнта теж нічого не зміниться, адже сьогодні законодавством визначено, що пацієнт має право вибрати, де йому лікуватися. Ваші пацієнти залишаться з вами, бо наразі люди часто обирають лікаря, а не заклад", – додала Галина Якубович.

Поділитися :