Новини

Виготовити власну пінхол-камеру зможуть вінничани в рамках майстер-класу «Аналогова фотографія»

17 вересня 2020, 09:21

Майстер-клас з виготовлення пінхол-камери проводитиме фотохудожник Олексій Кібкало. Після нього кожен учасник забере з собою свою власну фотокамеру та надрукований знімок. 

 

Як розповів "Місту над Бугом" керівник вінницького фотоклубу «Обрій» Олег Волощук, учасники майстер-класу  зможуть власноруч  виготовити пінхол-камеру, сфотографувати нею й отримати аналогове зображення при світлі червоного ліхтаря.  Олег Волощук пояснив, що пінхол – це знімання без об'єктивною камерою, у якій  немає жодної лінзи. Зазвичай камеру виготовляють власноруч. Конструкція такої камери може сильно відрізнятись від звичних нам фотоапаратів, а знімання відбувається на будь-які світлочутливі фотоматеріали: фотоплівку, фотопапір, рентгенівську плівку. 

«Це такий різновид фотографії, який передбачає зйомку не звичайним фотоапаратом, камерою, яку купляють у магазині, заводською, а власноруч зробленою коробочкою, яка є фотокамерою, це звичайна може бути коробка картонна світлонепроникна ззовні, в якій є малесенький отвір розміром до пів міліметра, в середину заправляється шматок фотопаперу в темній кімнаті, цей отвір закривається попередньо шматочком ізоляційної стрічки, наприклад, виноситься на вулицю направляється цим отвором в той бік, що ми фотографуємо, відкривається цей отвір, приблизно на пів хвилини, на хвилину, тобто досить тривала витримка. У цей час світло потрапляє через цей отвір і в середині на тому шматочку паперу формується зображення тільки перевернуте, фіксується на папері в негативному виді. Потім цей папір потрібно в темній кімнаті достати, у звичайному проявнику, так як колись проявляли фотоплівку, проявити – отримаємо  негатив цієї фотографії, потім з цього негатива потрібно надрукувати позитив» - розповів Олег Волощук 

Для конструкції фотоапаратів будуть використані розповсюджені в побуті предмети та інструменти.  Сам процес фільмування буде проходити на вулиці. Майстер-клас «Аналогова фотографія» організовує для вінничан фотоклуб «Обрій».

Захід відбудеться 26 вересня, у приміщенні  фотоклубу, на вулиці Академіка Янгеля, 49. Початок майстер-класу – о 12-й годині. Організатори  зазначають, що майстер-клас проходитиме з дотриманням карантинних обмежень - в захисних масках, з дезінфекцією  рук  та  збереженням  соціальної  дистанції. 

Поділитися :