Новини

Вінничан закликають стати донорами крові

6 листопада 2020, 09:40

Під час пандемії кількість донорів катастрофічно зменшилась, а тих, хто потребує переливання, навпаки, побільшало.

На фейсбук-сторінці Вінницького центру служби крові повідомляють, що станом на сьогодні, 6 листопада,  у закладі  залишилась критична кількість доз III та IV груп крові з позитивним резус-фактором. Також потребують поповнення запаси крові ІV групи Rh (негативний) та І групи Rh (позитивний).

Кількість донорів під час пандемії катастрофічно зменшилась, а тих, хто потребує переливання, навпаки, побільшало. Запаси крові витрачаються швидше, ніж поповнюються, тому може виникнути ситуація, коли доведеться вирішувати, кому в першу чергу видати наявні компоненти крові. Як розповіла радіо "Місто над Бугом" лікарка-рансфузіолог відділу заготівлі крові Тетяна Рибінська, донорська кров необхідна при хірургічних операціях, лікуванні від анемії, онкологічних хворобах, травмувань внаслідок ДТП, нещасних випадках та опіках.

"Будь-якими препаратами не можна замінити кров і її компоненти. Це тільки та кров, яку може здати здоровий абсолютно донор. Вона фракціонується, спочатку ми забираємо консервовану донорську кров. Це кров із консервантом, вони знаходяться в спеціальних контейнерах, тобто донору це абсолютно безпечно, тому що контейнер йде запаяний, в цілісній упаковці. Не потрібно цього боятися, там все стерильно", - зауважила Тетяна Рибінська.

Як запевняють у Вінницькому центрі служби крові, здавати кров під час пандемії – безпечно. Для того щоб захистити донорів від інфікування, весь медичний персонал та донори перебувають в засобах індивідуального захисту та використовують дезинфектори. Осіб, які мають симптоми застуди, не допускають до здачі крові.

"Після цього, як кров забрали в донора, вона переходить у відділ заготівлі і обробки. І там проходить центрифугування, фракціонування крові на еритроцити і плазму. І можна ще також виготовляти тромбоцити. Тому ми завжди говоримо, що одна донація рятує три життя", - наголосила Тетяна Рибінська.

Нагадаю, Вінницький обласний центр служби крові знаходиться за адресою: вулиця Пирогова, 48. Охочі стати донором повинні мати з собою паспорт.

Поділитися :