Новини

Вінничанки можуть безоплатно пройти діагностику для раннього виявлення раку шийки матки

24 січня 2023, 10:05

Одним з найдоступніших та ефективніших методів ранньої діагностики є ПАП-тест на рак шийки матки, який можна зробити у гінеколога.

Як повідомляють в обласному департаменті охорони здоров'я, проходити ПАП-тест доцільно в середньому раз на 3 роки. За наявності чинників ризику, рекомендується робити такий тест раз на рік.

До факторів ризику можна віднести:

  •  куріння
  •  наявність ВІЛ-інфекції
  •  прийом кортикостероїдів
  •  часту зміну статевих партнерів без використання презервативів
  •  рак шийки матки у матері/бабусі/сестри
  •  ранній початок статевих стосунків (до 16 років)

Новини в зручному форматі – у ТГ-каналі МНБ: mnb_vinn


ПАП-тест (онкоцитологію) можна пройти у гінеколога в закладах охорони здоров’я, які законтрактовані Національною службою здоров’я України (НСЗУ), безоплатно. Найближчий такий заклад завжди можна знайти за допомогою оператора контакт-центру НСЗУ за телефоном 16-77.

"Нагадуємо, що до гінеколога жінка може звертатися без направлення. Візит до гінеколога (зокрема, і дитячого), у якого під наглядом перебуває пацієнт із хронічними захворюваннями, оплачує НСЗУ", – кажуть у департаменті.

Ще одна можливість запобігти розвитку онкозахворювання – проходити гістероскопію (візуальний огляд стінок порожнини матки за допомогою тонкого оптичного приладу – ендоскопа), яка входить до переліку шести безоплатних досліджень для раннього виявлення онкологічних хвороб.

Пацієнтки після 50 років можуть пройти це діагностичне дослідження безоплатно. Проте жінці молодшого віку лікар також може виписати направлення на таке дослідження, якщо підозрюватиме новоутворення. У такому разі дослідження також буде оплачене Національною службою здоров’я України.

Поділитися :