Новини

Вінниччина: 1 лютого для випускників розпочнеться реєстрація на участь у ЗНО-2021

28 січня 2021, 15:26

Триватиме вона до 5 березня і буде безкоштовною для випускників.

Як зазначила у коментарі "Місту над Бугом" Людмила Марцева, заступниця  директора Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти, цьогоріч є новації у здачі ЗНО. Зокрема, ЗНО проходить як у вигляді державної  підсумкової  атестації, так і на профільному рівні для подальшого вступу у виш. Водночас для випускників школи у 2021 році буде два обов’язкових предмети – українська мова та математика. Українську мову пишуть випускники для ДПА,  якщо ж планують вступити у вищий навчальний заклад, - пишуть сертифікаційну роботу з української мови та літератури. Математику ж складатимуть на тому рівні, на якому вивчали цей предмет у школі (стандарт або профільний).  Стандарт -  для здачі ДПА, а профільний - для вступу до закладів вищої освіти України.

"У 2021 році у нас існує такий предмет, як "українська мова", а також "українська мова та література". У нас є "математика" рівня стандарт, і "математика" профільний рівень, тобто сертифікаційна робота, яка значно більша за об'ємом. Я прошу до 1 лютого обов'язково ознайомитись із умовами вступу до закладів вищої освіти і звернути увагу на перелік тих предметів, які потрібно зареєструвати, щоб потім скористатись результатом по 200-бальній шкалі для подачі до приймальних комісій", - розповіла Людмила Марцева. 

На вибір можна скласти історію України або іноземну мову, тоді як четверте випробування знань - ще один з навчальних предметів (на вибір).

Для вступу до вишу потрібно вибрати п'ятий предмет із переліку навчальних предметів ЗНО, їх загалом тринадцять. Людмила Марцева також застерегла випускників, аби уважно заповнювали реєстраційні форми. Та порадила зробити це раніше,  щоб мати додатковий час на зміну предмету у разі потреби. Також вона зазначила, що  цьогоріч терміни реєстрації  короткі, тому для тих, хто не має можливості зареєструватися вдома чи у школі,  Вінницький  регіональний центр оцінювання якості освіти відкрив кабінет реєстрації на базі Київського торговельно-економічного університету. Тут фахівці центру   допоможуть сформувати пакет реєстраційних документів для заповнення форми  на сайті.

"Щодо випускників минулих років: ми також не забули про них і подбали про те, щоб у Вінниці на базі Торгово-економічного університету працював пункт реєстрації. У кого є проблеми, наприклад, є комп'ютер, а немає принтера, будь ласка, звертайтесь до цього навчального закладу. І там фахово допоможуть сформувати пакет реєстраційних документів. Після реєстрації чекаємо на друкований сертифікат. Ми його будем надсилати на навчальні заклади для випускників 11-х класів, для випускників минулих років - на ту адресу, яка буде вказана у реєстраційній картці. І після цього для кожного учасника ЗНО на вебсайті УЦОЯО створюється інформаційна сторінка, доступ до якої здійснюється за номером сертифіката та пін-кодом, вказаним у ньому", - пояснила Людмила Марцева. 

До 30 квітня 2021 року зареєстровані учасники зможуть завантажити зі своїх інформаційних сторінок запрошення-перепустки, де вказано час і місце проведення тестувань. Основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання розпочнеться 21 травня і триватиме до 15 червня.  Результати ЗНО будуть розміщені на інформаційних сторінках учасників до 30 червня.

Нагадаємо, цьогоріч в Україні абітурієнтам, які найкраще склали ЗНО, планують виплачувати премії. Для отримання грошової винагороди необхідно скласти чотири іспити на 790 балів. 

Поділитися :