Новини

Вінницька обласна прокуратура фіксує системні порушення прав ув’язнених в установі виконання покарань № 1

20 квітня 2021, 11:52

Йдеться про забезпечення особистої безпеки ув’язнених та наявність у них заборонених предметів. Зокрема мобільних телефонів. 

Як повідомляє пресслужба Вінницької обласної прокуратури, після перевірки в держустанові «Вінницька установа виконання покарань № 1»,  зафіксували системні порушення прав взятих під варту осіб.

Йдеться про роздільне тримання різної категорії ув’язнених, щоб забезпечити їх особисту безпеку, що визначено ст. 8 Законом України «Про попереднє ув’язнення». Водночас адміністрація установи так і не організувала належного режиму, умов тримання і контролю за поведінкою ув’язнених, через що вони користуються забороненими предметами та речами. Серед яких і мобільні телефони. 

Повідомляється, що  прокуратура неодноразово вказувала на ці порушення у попередніх вказівках керівництва установи та Центрально-Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції. Однак службові розслідування проводяться формально, а заборонені предмети так і не вилучаються. Як і не встановлюються шляхи їх надходження.

Приміром, впродовж березня цього року в ув’язнених вилучили 21 мобільний телефон, однак яким чином ув’язнені їх отримали - не встановлено. А ув’язнена, яка перебуває під вартою за неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, на початку квітня з камери слідчого ізолятора, знову залишила таке ж повідомлення, зателефонувавши  до Головного управління Національної поліції у Вінницькій області, - йдеться у повідомленні прокуратури.

Зазначається, що також до цього часу немає належних санітарних умов у слідчому ізоляторі, де тримають ув’язнених. Не забезпечені ув’язнені  й належною площею у камерах (не менш як 2,5 квадратного метра для однієї особи).

Порушення виникли через неналежне виконання своїх службових обов’язків працівниками установи, а також внаслідок відсутності здійснення Центрально-Західним міжрегіональним управлінням з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції належного відомчого контролю за діяльністю установи, - зазначають в обласній прокуратурі. 

Відповідно, обласна прокуратура через Офіс Генерального прокурора внесла вказівку начальнику Департаменту з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції про невідкладне усунення виявлених порушень та притягнення винних службових осіб до дисциплінарної відповідальності.

 

 

 

 

 

 

 

Поділитися :