Новини

Вінницький обласний центр служби крові потребує донорів

7 квітня 2021, 11:03

Наразі найбільшою є потреба в крові третьої та четвертої груп.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Вінницького обласного центру служби крові. Також критичною є кількість крові ІІ групи з негативним резус-фактором. 

Свій внесок у поповнення обласного банку крові зробили працівники департаменту соціальної політики міської ради. Напередодні Всесвітнього дня здоров’я, який відзначається сьогодні, 7 квітня, здали кров для потреб пацієнтів 18 працівників цього підрозділу. Долучились до здачі крові співробітники Департаменту не вперше.

"Впевнена, що власним прикладом ми зможемо переконати і закликати багатьох вінничан долучатись до здачі крові та допомогти тим, хто потребує донорської крові у щоденній боротьбі за життя. В період COVID-19 кількість донорів зменшилася, а потреби в донорській крові тільки збільшуються", – зазначила директорка департаменту Валентина Войткова.

Фото: Фейсбук/Вінницька міська рада

Додамо, донором крові може стати кожен охочий здоровий мешканець віком 18-60 років з масою тіла не менше 50 кг. Перед здачею крові донори проходять обстеження та здають кров на аналіз. За один забір зазвичай беруть 450 мл + 40 мл крові – це 6-8% від загальної маси тіла дорослої людини. Осіб легших за 50 кг або зростом нижче 150 см у індивідуальному порядку до здачі крові може допустити лікар-трансфузіолог.

Донорами не можуть бути ВІЛ-інфіковані особи, люди, які хворіли або хворіють на сифіліс, вірусні гепатити, туберкульоз, із гіпертонічною хворобою ІІ-ІІІ ст., ішемічною хворобою серця, атеросклерозом, люди, які мають захворювання нирок, органів травлення, гострі запальні процеси.

Поділитися :