Новини

Вінницькому кінотеатру "Родина" виповнилося 75 років

3 грудня 2020, 10:33

На початку 2-тисячних завдяки тодішньому міському голові Володимиру Гройсману кінотеатр не закрився і отримав право на "друге життя". 

Як повідомили на фейсбук-сторінці вінницького кінотеатру "Родина", цьогоріч кінотеатрові виповнилося 75 років. Його відкрили 1 грудня 1945 року  в колишньому клубі взуттєвої фабрики, який вже тоді встигли переобладнати під житло. У кінотеатрі завжди панував дух патріотизму. Саме тут в перші повоєнні роки вінничани, охоплені почуттям гордості, передивлялись кінострічки "Чапаєв", "Олександр Матросов", "Тиша", "Три танкісти" та багато інших. З часом кінотеатр "Родина" набув статусу дитячого культурного закладу та взяв на себе місію засобами кіно вдосконалювати справу виховання підростаючого покоління вінничан. Директором кінотеатру з 1986 року і по сьогодні є Галина Боднар. За її словами, у радянські часи досить часто в кінотеатрі проводили лекції на тему виховання із наступним переглядом відповідних кінофільмів. 

"Така в нас специфіка була роботи, ми працювали з прокуратурою, юстицією, міліцією. Я хочу сказати, що тоді прокурор міста чи області завжди приходив читав лекції для учнів, наприклад "Підліток і закон". У нас були кіноклуби, і ми запрошували до нас школи, були повні зали. Ми підбирали документальні фільми, де діти дебоширили, десь кудись попадали. Та вони розказували за життя, який закон. Було приємно, що дуже багато діток тягнулися і хотіли знати", - розповіла Галина Боднар.

У 90-ті роки кінотеатр "Родина" переживав важкі часи. Його постійно намагалися закрити, зокрема, коли під знесення потрапила колишня будівля  взуттєвої фабрики імені Щорса, що була розташована поряд. Але, завдячуючи тодішньому міському голові Володимиру Гройсману, вдалося відстояти кінотеатр, не зносити його і дати йому "друге життя".

"І дуже приємно, коли прийшов Гройсман, він лояльно поставився. І, знаєте, завдячуючи йому, кінотеатр зберігся. А завдячуючи сьогодні нашому міському голові, у нас такий кінотеатр - гарний, комфортний, найкращий", - наголосила Галина Боднар.

Як зазначив на своїй сторінці у фейсбук вінницький міський голова Сергій Моргунов, тільки за минулий рік у "Родині" було більше 2 тисяч сеансів, які переглянуло майже 30 тисяч глядачів. 

"Упевнений, що заклад повинен йти в ногу з часом, і за останні роки чимало зроблено для його модернізації. Але головне, звичайно, люди - колектив, який вже стільки років є хранителями традицій кінотеатру. Вітаю з днем народження "Родини" і дякую за ваш ентузіазм!" - наголосив Сергій Моргунов.

Поділитися :