Новини

Виставку з особистими речами Любомира Гузара відкрили у Вінниці

6 жовтня 2021, 09:14

Експозиція діє в обласному краєзнавчому музеї.

Серед експонатів – патріарший одяг, молитовники, перстень та наукові доробки. Також відвідувачі зможуть переглянути фотовиставку, де представлені світлини з архіву родини Гузарів. Фото оздоблені крилатими висловами Любомира Гузара. 

Під час презентації виставки Преосвященний Єпископ Йосиф Мілян розповів, що Любомир був відданий Богові та вірі, був одночасно духовним та людським провідником на землі.

"Любомир був великим, хоча старався бути простою людиною. Він мав багато досягнень, багато зробив для своєї церкви й українського народу, але передовсім він був слугою Божим. Може, і досі з нас, з греко-католиків, в Києві сміються, бо ми маємо довгобуд, а він казав: "Хай сміються". Він принципово не брав від влади грошей на будову собору. Він дуже боявся служити владі", – наголосив Єпископ Йосиф Мілян.

Як розповів отець Павло, який був секретарем Любомира Гузара останні чотири роки, Блаженніший був дуже скромною людиною, мав гарне почуття гумору та велику віру у серці.

"Блаженніший Любомир був дуже вимогливим до себе, він був людиною працьовитою. Для нього втратити кілька хвилин не працюючи було великою проблемою. Він кожен момент старався щось зробити. Блаженніший дуже відповідально відносився до ближнього. Коли прохання надходили про зустріч – Блаженніший з кожним хотів зустрітися. І для нього не було різниці – це був Президент України чи це була учениця 9-го класу", – зауважив отець Павло. 

Зазначимо, Любомир Гузар був декілька разів із пасторськими візитами у Вінниці. І саме у нашому місті відкриється перший у світі пам'ятник Блаженнішому Любомиру Гузару. Офіційне відкриття заплановане на 9 жовтня на площі біля Храму Покрова Пресвятої Богородиці за участі глави УГКЦ Блаженнішого Святослава. 

Впродовж поточного тижня відбуватимуться  як релігійні, так і світські заходи, позаяк Блаженніший Любомир Гузар є моральним авторитетом не лише для вірян, а й для усіх українців. Так, у кінотеатрі "Родина" протягом тижня двічі покажуть фільм "Бути Людиною" про Блаженнішого Любомира. А в п'ятницю у Вінницькій обласній науковій бібліотеці ім. К. А. Тімірязєва відбудеться тематичний круглий стіл "Бути Людиною". Низка заходів відбудеться і в храмі Покрова Пресвятої Богородиці УГКЦ.

Поділитися :