Новини

Вода безпечна для здоров’я: у “Вінницяоблводоканалі” пояснили причини запаху води з крана  

10 червня 2022, 17:47

У “Вінницяоблводоканалі” пояснили причини виникнення неприємного запаху води з крана, на який останнім часом скаржаться вінничани. 

 

Відеозвернення з поясненнями оприлюднили на сторінці підприємства у фейсбук. 

Начальниця служби лабораторного контролю “Вінницяоблводоканалу” Аліна Кравчук пояснює, що головна причина - це цвітіння води й процес розкладання водоростей у Південному Бузі. За її словами, утворені внаслідок цього органічні та неорганічні речовини впливають на смакові якості води та її запах. Водночас пані Аліна запевнила, що вода придатна для вживання і цілком безпечна. 

Через цвітіння, дуже високий рівень водоростей в нашій воді.  Ви можете подивитися на нашу річку і побачити це з мосту: водичка зелена, густа – саме тому, що в ній багато фітопланктону, водоростей. І ось зараз настав той момент, коли ті водорості, які наростали весною, відмерли й впали на дно нашої річки, почався процес їхнього розкладання, - каже працівниця водоканалу. 

В річці фактично вичерпується кисень в районі водозабору, оскільки він використовується на розкладання цих водоростей, - пояснює начальниця служби лабораторного контролю “Вінницяоблводоканалу". Каже, що утворені забруднюючі речовини  підприємство з води вилучає, проте залишаються сліди деяких речовин, серед них  й оберанти. Це вони відчуваються при дуже низьких концентраціях. Аліна Кравчук  запевняє, що шкоди для здоров’я вони не мають і аби покращити ситуацію, працівники водоканалу аерують воду. 

 Оскільки кисень в річці закінчився, ми його додаємо штучно, щоб пришвидшити процес розкладання водоростей і покращити смакові якості нашої води. Друге: ми розпиляємо в нашу воду активоване вугілля, яке працює як абсорбент і забирає більшість речовин, які псують органолептичні показники води.

У водоканалі пояснюють, що з досвіду попередніх років, цей процес може тривати від кількох днів до кількох тижнів.

 

Поділитися :