Новини

"Якісно та швидко": де у Вінниці можна зробити ПЛР-тест на коронавірус

15 вересня 2020, 16:29

На правах реклами 

За рекордних п’ять годин можна  отримати результат ПЛР-тесту у Вінниці. Оскільки щодень збільшується кількість хворих на COVID-19, вінницькі лікарі б’ють на сполох та наголошують, що єдиний шлях діагностування цієї хвороби – ПЛР-тестування. 

 


Щодня у Вінниці збільшується кількість хворих на COVID-19, місто вже потрапило до помаранчевої зони. Понад шість місяців українські лікарі самовіддано борються з  новим вірусом. Проте найголовнішим під час пандемії є вчасне виявлення хвороби. Вінницька сучасна лабораторія  "Меділабс" була третьою в Україні приватною установою, яка почала працювати з ПЛР-тестами. В інтерв’ю виданню "MyVin" директор лабораторії Євгеній Дудник розповів, як відбувається процес проходження ПЛР-тестування, пояснив специфіку аналізу на імуноглобулін і поінформував, як працює лабораторія, яка робить тести на COVID -19 у Вінниці. 

 У чому різниця між ПЛР та ІФА-тестуванням на коронавірус? Що потрібно робити?

В Україні є два види аналізу: ПЛР-тест та аналіз на імуноглобулін (ІФА). Якщо потрібно визначити, чи людина хвора на COVID-19, потрібно робити тільки ПЛР-тест. Саме так можна визначити, чи є в організмі людини РНК вірусу. Це тестування дозволяє виявити хворобу у перші дні зараження, оскільки його результати максимально точні. Процедура неприємна, але безболісна: береться зразок мокротиння зі слизової верхніх дихальних шляхів, - зазначив директор лабораторії "Меділабс" Євгеній Дудник.

– Люди часто плутають ПЛР-тест і тест ІФА (на імуноглобуліни). Імуноглобуліни – це білки, які виникають в організмі внаслідок реакції з вірусом, вони виробляються в крові за умови хорошого імунітету в пацієнта. Імуноглобуліни є двох типів: m – у гострій фазі та g – у пізній фазі. Одразу спростую деякі міфи: якщо тестом виявлено імуноглобулін m, це не означає що людина хвора на коронавірус. Бо це неспецифічний білок, який може з’являтися  в результаті вакцинації від іншого вірусу. У розвинених країнах тестування на імуноглобуліни використовують для статистичних аналізів перебігу хвороби, а в бідних країнах його використовують замість ПЛР-тестування, собівартість якого вища. Проте, як показує досвід, така заміна неефективна, оскільки тест на імуноглобулін m не виявляє самого вірусу COVID-19 (доведено!). Це абсолютно різні види досліджень: ПЛР-тест шукає вірус в організмі тут і зараз (якщо тест виявив РНК, то людина хвора і заразна), тест на імуноглобулін m доводить, що в людини гостра фаза захворювання, а імуноглобулін g свідчить що людина вже перехворіла. Раніше існував міф, що вдруге людина не хворіє на коронавірус. Але ВООЗ запевняє, що вдруге захворіти цілком можливо, – розповів лікар. 

Чи веде лабораторія власну статистику динаміки хвороби? 

– Ми постійно проводимо підрахунки, до нас на обстеження приходять люди, яким потрібна госпіталізація з різними хворобами (як хронічними, так і гострими). Також люди, щоб виїхати або зняти самоізоляцію, компанії або підприємства, на яких виявлено хворого, іноді звертаються для родинного тестування. Раніше в нас було 5% позитивних результатів, зараз – 12%, – розповів директор лабораторії. 

Чи працюєте ви великими підприємствами або державними установами?

– Так, у нас є така послуга. У разі потреби наші працівники можуть робити ПЛР-тести на території підприємства чи великої установи, проте є обов’язкові умови техніки безпеки. Керівництво має забезпечити нас окремим приміщенням, це може бути медпункт чи актова зала. Наші працівники працюють у засобах захисту, нам обов’язково мають бути надані антисептичні засоби. Результати такого тестування ми повідомляємо замовнику, який уклав з нами договір (зазвичай це керівник, а він повідомляє персонал про результати). Якщо ми виявили в колективі людину з позитивним результатом, –  в першу чергу ми повідомимо її особисто, – каже Євгеній Дудник.

Чи можна приховати результати, якщо тест позитивний?

– Ні, таке приховати неможливо. У нас за це відповідає головлікар, над цим працює цілий відділ. Ми повідомляємо про позитивні результати епідеміолога, а той зв’язується з сімейним лікарем. Про отримані результати звітуємо і в МОЗ. Коли працівники нашої лабораторії працюють з відібраним матеріалом, вони не бачать імен і прізвищ. У кожного тесту є свій номер, який відповідає номеру реєстраційної картки. У разі виявлення позитивного тесту, працівник повідомляє про це керівництво, і лише тоді знаходить за номером тесту картку людини з її даними. ПЛР-тести в нас роблять люди з різних областей, тому такий алгоритм роботи ефективний, – наголосив лікар. 

Як часто потрібно здавати ПЛР тест на коронавірус?

– Міністерство рекомендує здавати тести людям, які працюють в групі ризику (до прикладу, лікарям) раз на два тижні. Наші працівники здають тести раз на тиждень – через погіршення епідеміологічної ситуації в області, – підкрелив директор лабораторії "Меділабс".

Як ви дбаєте про безпеку персоналу?

– Між загальним коридором та кімнатами лабораторії (а їх є три) в нас є бокс, який опромінюється кварцовою лампою. Також перед тим, як зайти до кожної з кімнат, потрібно переодягнутися. Кімнати дезінфікуються. У  першій кімнаті відбувається виділення кислот, у другій працюють з реагентами, в останній відбувається фінальна стадія тестування. Весь процес займає чотири години.  Кожен з етапів максимально контролюється. Для працівників закуповуються всі необхідні засоби безпеки. На початку карантину ціни на засоби безпеки були зависокими, зараз вони впали.

Що потрібно знати людині перед проходженням ПЛР-тесту на коронавірус у Вінниці?

– По-перше, за три години до тесту не можна вживати їжу та напої, а також не можна палити. Слизова носоглотки не має бути подразнена зайвими елементами. По-друге, якщо людина робить ПЛР-тест для виїзду за кордон, при собі потрібно мати закордонний паспорт, для того, щоб правильно оформити всі документи. Взагалі ПЛР-тест здається лише при наявності паспорта або свідоцтва про народження (якщо це дитина), - розповів Євген Дудник. 

Чи можна отримати результати онлайн і чи співпрацюєте ви з додатком «ДІЯ»?

– Так, ми можемо відправити результати на електрону адресу, якщо це не документи на виїзд за кордон. Коли людина заходить  на наш сайт та залишає заявку на тестування, свій результат вона може побачити в особистому кабінеті з логіном і паролем, який видається при здачі аналізу. Виїзні документи з «мокрою» печаткою видаються на рецепції за адресою вул. Матроса Кішки, 10. Працюємо і з додатком «ДІЯ» і маємо право знімати людину з самоізоляції після закордонного візиту. Зазвичай люди, що повертаються з відпустки чи відрядження, здають у нас ПЛР-тест, і в разі негативного результату зняття з самоізоляції триває 15 хвилин, - каже лікар. 

Як вдається так швидко визначити результат ПЛР тесту на коронавірус?

– Наша лабораторія у Вінниці, тому ми витрачаємо мінімум часу на доставку матеріалу від пункту забору до самої лабораторії. Велику роль відіграють реактиви, якими ми користуємося. Матеріали не дешеві та дуже якісні. На мою думку, економити на реактивах категорично заборонено. Треба зазначити, що на швидкість тестування впливає й робота персоналу. Нам пощастило з колективом, ми ретельно підбирали та підбираємо найкращих спеціалістів у цій галузі, і саме тому ми можемо гарантувати якісний результат за короткий термін. Нам достатньо п’яти години на ПЛР-тестування. 

Яка у вас цінова політика і що впливає на ціноутворення?

– Цінова політика стабільна, вартість аналізу незмінна – 1500 гривень. На ціноутворення впливає вартість реактиву (ми використовуємо дорогі матеріали) і кількість персоналу, який у нас працює. Для швидкого результату потрібно залучати велику команду.

Де у Вінниці можна пройти ПЛР тест на COVID -19?

– У нашому місті працює п’ять пунктів забору аналізів, але лише два пункти працюють виключно для проходження тесту ПЛР на COVID-19. Пройти ПЛР-тестування у Вінниці можна за адресами: вул. Оводова, 29, і вул. Амосова, 6. Для цього потрібно залишити заявку на нашому  сайті, або зателефонувати на гарячу лінію кол-центру (067) 430 64 02. Через великий обсяг роботи ми збільшили штат працівників нашого кол-центру. Тому якщо людина не зможе додзвонитися, наші співробітники обов’язково перенаберуть пропущений виклик. Ми приймаємо за попереднім записом сім днів на тиждень, з 8.00 до 16.00 (для ПЛР). Якщо людина проходить тест до 11.00, результати ми повідомляємо з 15.00 до 16.00 того ж дня. Ті, хто прийшов з 11.00 до 13.00, отримають результати до 17.00-18.00, якщо аналіз здали до 16.00, результати будуть до кінця доби, в разі великого навантаження віддаємо результат на ранок наступного дня, – підсумував директор лабораторії "Меділабс".

Фото надані лабораторією «Меділабс» 

Нагадаємо, що в разі поганого самопочуття потрібно звернутися по консультацію до свого сімейного лікаря. Також лікарі рекомендують, дотримуватись заходів безпеки, уникати скупчення людей, у громадському транспорті користуватись засобами індивідуального захисту, регулярно обробляти руки антисептичними засобами. А виявити хворобу можна за допомогою ПЛР-тестування.  

 

Поділитися :