Новини

З початку року до поліції Вінницької області надійшло майже 12 тисяч повідомлень про домашнє насильство

3 грудня 2021, 09:39

З них понад 3,5 тисячі — складених адмінпротоколів, відкритих 67 кримінальних справ.

Про це Місту над Бугом розповів Євгеній Скоромець - заступник начальника сектора протидії домашньому насильству Вінницького райуправління поліції НП у Вінницькій області. За його словами, найбільше звернень на кривдників у стані алкогольного сп’яніння.

«Зазвичай, як показує практика, це сім’ї, де вживають алкогольні напої. Надмірне вживання алкоголю підвищує шанси сімейного насильства. Також недостатньо коштів, починаються обмеження. Немалу роль грають соціальні стосунки, коли вони розриваються і немає почуттів одне до одного», - розповів Євгеній Скоромець.

Також пан Євгеній зазначив, що переважають виклики від жінок. Водночас почастішали звернення й від дітей, які розповідають про насильство над мамою. З початку року на превентивний облік області поставили 3546 осіб. Винесли 1304 приписів, які забороняють домашнім насильникам перебувати у місці спільного проживання з постраждалою особою та наближатися до неї.

Зазначимо, що у Вінниці діють кілька центрів де допомагають жінкам з дітьми, які стали жертвами домашнього насильства. Директорка кризового центру «Ми поруч» Юлія Дякун каже, що понад 80% мешканок — потерпають від фізичного насильства та терпіли знущання від чоловіків багато років підряд:

«Наприклад, жінка – вчителька 10 років терпіла домашнє насильство. В неї в анамнезі перебите абсолютно все: починаючи від голови, носа, рук, ніг. Але 10 років вона ніколи нікому не говорила, а коли вона потрапила сюди, в центр, про це не знали навіть її родичі. Навіть родичі не знали, що вона терпіла домашнє насильство - це такий кричущий випадок. Ще жінка, яку 9 років бив чоловік. Вона також переламана уже вся, але останньою краплею стало те, що він вдарив дитину», - розповіла пані Юлія.

Наразі у центрі «Ми поруч» 30 людей, при можливості прийняти 25 осіб. Постраждалим надають не лише притулок, а й забезпечують одягом, медичними послугами, юридичною та психологічною допомогою. Також Юлія Дякун допомагає працевлаштовувати жінок чи опанувати нову професію. Головне, щоб жінка не повернулася до свого колишнього життя, - каже волонтерка і закликає жінок не мовчати.

«З того досвіду, що я вже почула і побачила, проблема саме у тому, що жінка мовчить. Вона думає, що саме вона зможе виправити цю ситуацію. Спочатку вона думає, що вона винна, потім вона думає, що вона ще щось зможе зробити, але насправді – ні. Винен той, хто б’є, винен той, хто кривдить. Тому однозначно треба не мовчати і говорити про це своїм знайомим, своїм близьким, своїм сусідам, тобто тим, хто реально може вам допомогти, хто зможе прийти на допомогу у критичний момент. Бувають дійсно дуже критичні моменти, коли потрібно, щоб хтось був поруч. Не завжди є номер телефону, не завжди є при собі телефон, тому що зазвичай чоловіки знають все і відбирають телефони», - пояснила Юлія Дякун.

Якщо ви жертва домашнього насильства й потребує те допомоги чи знаєте про такі випадки - звертайтесь за номером телефону 067 838-55-79

Поділитися :