Новини

Чому варто рекуператор повітря купити для квартири та для дому. Відповіді air-conditioner.ua

30 квітня 2024, 15:59

#партнерський_матеріал

Поряд з тепловими насосами та сонячними батареями для вирішення завдання скорочення споживання енергії та зменшення теплових викидів в атмосферу використовуються рекуператори. Проектування та зведення будинку з нульовим енергоспоживанням – складне завдання, а ось встановити в будинку або квартирі рекуператор для скорочення тепловтрат під силу кожному. Це компактне, не дуже дороге, відносно просте у монтажі обладнання.

Навіщо потрібен рекуператор

У житлових приміщеннях не можна обійтися без провітрювання або організації припливно-витяжної вентиляції. При диханні людей та домашніх вихованців витрачається кисень і виділяється вуглекислий газ, кисень також згорає при роботі газової плити, деяких видів обігрівачів. Зниження вмісту кисню та підвищення концентрації вуглекислого газу в повітрі негативно позначається на здоров'ї та самопочутті людей. Найпростіший спосіб забезпечити приплив кисню, нормалізувати склад повітря в приміщенні – відкрити вікна для провітрювання. Але у цього рішення є низка недоліків:

  • повітря в містах часто забруднене вихлопними газами, викидами підприємств, у сезон цвітіння рослин при провітрюванні в кімнати потрапляє пилок, який у багатьох викликає алергію;
  • якщо не встановлені москітні сітки, в приміщення влітають мухи, комарі;
  • якщо влітку працює кондиціонер, при провітрюванні навантаження на нього зростає;
  • при провітрюванні в зимовий час температура в приміщенні знижується, втрачається тепло;
  • сучасні склопакети відрізняються хорошими звукоізолюючими характеристиками, а через розкриті при провітрюванні вікна з вулиці доноситься шум.

Рекуператор забезпечує повітрообмін у приміщенні, при цьому очищає повітря та допомагає мінімізувати тепловтрати. Робота цього обладнання супроводжується мінімальним рівнем шуму. Інтернет-магазин кліматичної техніки Air-conditioner.ua пропонує купити рекуператори популярних українських брендів – Вентс, Прана. Вони відрізняються сучасним дизайном, економічним енергоспоживанням, високим ККД.

Як працює побутовий рекуператор

Рекуператор – це установка припливно-витяжної вентиляції з функцією рекуперації тепла. Конструктивно він являє собою циліндричний корпус, всередині якого встановлений реверсивний вентилятор і двокамерний теплообмінник. Рекуператор встановлюється в наскрізний отвір круглого перетину, яке вирізається в фасадній стіні. З боку приміщення рекуператор закінчується декоративною лицьовою панеллю з отворами для входу-виходу повітря, з боку вулиці – повітрозабірною решіткою, за якою розташовується фільтр.

По двом роздільним камерам рухаються паралельно один одному в протилежних напрямках два повітряних потоки – насичене вуглекислим газом повітря з приміщення та свіже повітря з вулиці. Фільтр вловлює домішки, очищає повітря. Потоки не змішуються між собою, склад повітря, що виходить, і припливного повітря не змінюється, але змінюється їх температура за рахунок контакту з теплообмінником. Він виготовлений з матеріалу, здатного акумулювати теплову енергію. У зимовий час при провітрюванні разом з повітрям з приміщення на вулицю викидається тепло. При проходженні через рекуператор тепле повітря віддає свою енергію теплообміннику, а холодне вуличне повітря при русі в протилежному напрямку за рахунок цього тепла нагрівається. У жарку пору року рекуператор забезпечує приплив свіжого, очищеного від забруднень повітря без підвищення навантаження на кондиціонер.

Поділитися :