Новини

Депутати Вінницької облради від "Української стратегії" звернулись до Прем'єр-міністра щодо програми "Питна вода України"

28 травня 2021, 14:38

Вимагають продовжити термін виконання цієї державної програми до 2026 року та виділити з держбюджету не менше 400 млн грн на її фінансування у цьому році.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив перший заступник голови Вінницької обласної ради Володимир Кістіон. За його словами, на сьогоднішній сесії депутати 62 голосами підтримали звернення до прем’єр-міністра України Дмитра Шмигаля щодо продовження терміну виконання програми "Питна вода України" до 2026 року.

Цей законодавчий акт, що діяв в Україні з 2011 по 2020 рік, формував засади державної політики щодо

  • розвитку та реконструкції систем централізованого водопостачання та водовідведення,
  • охорони джерел питного водопостачання,
  • доведення якості питної води до вимог нормативно-правових актів,
  • нормативно-правового забезпечення у сфері питного водопостачання та водовідведення.

Наразі Програма виконана лише на 13,2%, а на 2021 рік не передбачені видатки на реалізацію проєктів у сфері питного водопостачання населення.

"Водночас на території Вінницької області протягом останніх кількох років спостерігаються систематичні процеси скорочення поверхневих стоків малих та середніх річок, зниження інфільтраційного живлення ґрунтових підземних вод та як наслідок, зменшення або, в багатьох випадках, зникнення запасів води в колодязях, особливо в сільській місцевості", – зазначає Володимир Кістіон.

Зважаючи на це, депутати облРади звернулись до голови Уряду з проханням:

  1. невідкладно ініціювати продовження терміну виконання Державної програми "Питна вода України" до 2026 року,
  2. доручити виконавчим органам влади розробити та затвердити стратегічні нормативно-правові документи у сфері питного водопостачання,
  3. передбачити відповідні видатки з державного бюджету на 2021 рік на фінансування Програми в обсязі не менше 400 млн грн на співфінансування місцевих проєктів із забезпечення населення питною водою шляхом будівництва або реконструкції мереж централізованого водопостачання та водовідведення, а також інших заходів.

Фото: Фейсбук/Володимир Кістіон

Поділитися :