Новини

«Місто, в якому хочеться залишитися»: у Вінниці підбили підсумки впровадження Концепції інтегрованого розвитку міста

21 жовтня 2021, 16:50

Цей документ передбачає і узгоджує розвиток та просторові зміни на території громади на найближче десятиліття.

Про це Місту над Бугом розповів директор департаменту економіки та інвестицій міської ради Максим Мартьянов, підбиваючи перші результати впровадження Концепції інтегрованого розвитку міста Вінниці до 2030 року. За його словами, Концепція – це документ, який містить всі зміни, які влада планує впровадити на території Вінницької громади у наступні 10 років. Не просто зафіксовані, а узгоджені з просторовими рішеннями. Водночас друга особливість розробленого документа – інтегрованість, тобто комплексне планування і розвиток різних сфер одночасно.

«Комплексний підхід міста Вінниця дозволяє їй уже сьомий рік поспіль утримувати лідерство серед найкомфортніших міст України. Це ще один стратегічний документ, який міськрада затвердила саме для міста Вінниця у 2019 році, він достатньо довгий період напрацьовувався, орієнтовно майже три роки з 2016 по 2019 рік в рамках співпраці міста. На той період Вінниця ввійшло в програму «інтегрований розвиток міст України», програма яка фінансується німецькою урядовою компанією «GIZ», також співфінансується швейцарською агенцією «SECO». Вінниця на той час була однією із п’яти міст, зараз їх уже більше в проекті, яким надавалася консультаційна та фінансова допомога у розробці подібних документів», - розповів пан Максим.


Документ передбачає 5 візій, кожна з яких буде втілена в життя, шляхом реалізації конкретних ідей та проєктів. 42 з них у Вінниці вже почали реалізовувати. Як, приміром, формування впізнаваного бренду міста, створення муніципальної платформи для соціальної адаптації різних категорій громадян, запровадження елементів штучного інтелекту в роботі ситуаційного центру Вінниці та облаштування рекреаційної зони на лівому березі річки Південний Буг. Свої пропозиції під час обговорення проєкту Концепції надавали й містяни.

«Проведено десятки засідань фокус груп, в яких брали участь від міського голови до департаментів. Це, не побоюсь цього слова, сотні експертів із наших університетів – це і донецький, і політехнічний, і інші університети, і громадські організації, і підприємці, які надавали свої пропозиції. До речі ряд проектів які передбачені в концепції – це алея 12/7 і миля, і модель розвитку Замостя. Вони так чи інакше або фінансово, або експертно підтримуються, тому дякуючи нашим і німецьким партнерам ми можемо активно цей документ впроваджувати», - сказав директор департаменту економіки та інвестицій міськради.


За словами Максима Мартьянова, очікуваний результат від реалізації Концепції інтегрованого розвитку міста до 2030 року, - зробити Вінницю максимально привабливою як для містян, так і для туристів.

Поділитися :