Новини

На базі Вінницького національного аграрного університету відкрили Агрохаб

21 грудня 2021, 12:41

Проєкт дозволить розробляти інноваційні рішення, які будуть корисними для аграрного бізнесу.

Створенню агрохабу передувала поїздка вінницької делегації у складі представників аграрного університету, місцевої влади аграрного бізнесу та знайомство з провідними компаніями міста Діжон.

Ідею створення такої наукової інноваційної платформи підтримали Міністерство закордонних справ та Посольство Франції в Україні. Як розповів Президент Вінницького національного аграрного університету Григорій Калетнік, у співпраці з французькими колегами визначили пріоритетні напрямки для діяльності агрохабу: це харчові технології, альтернативні джерела енергії, виноградарство та виноробство, очищення води, екологічна безпека. Для цього використають науковий потенціал вінницького аграрного університету та агропромислових підприємств області. Студенти вишу отримають можливість стажуватися в наукових лабораторіях французького міста Діжон.

«Для наукових установ, для навчально-наукової установи, якою є наш Вінницький національний аграрний університет, займатися партнерством з університетами інших країн з науковими установами, вивчати досвід, обмінюватися і навчальними програмами, науковими дослідженнями – це не є щось нове, але це вперше, коли у програмах співпраці, у формуванні інноваційно-наукової платформи не тільки так близько вмонтована влада, а влада навіть стала ініціатором такого Агрохабу і ми дійсно будемо мати позитивні результати спільної діяльності із французьким університетом, із французьким аграрним бізнесом, з лабораторіями, з агробізнесом України», - сказав пан Григорій.


Аби знати все про рідне місто, підписуйтесь на наш Telegram - канал https://t.me/mnb_vinn


Робота над створенням агрохабу тривала два роки. Для його облаштування виділили 7,5 мільйона гривень. Зокрема, півтора мільйона гривень – це співфінансування Вінницької територіальної громади. На думку міського голови Сергія Моргунова, проєкт важливий для Вінниччини як аграрного регіону, адже ця галузь не може потужно розвиватися без сучасних наукових досліджень та впровадження новітніх технологій у виробництво харчової продукції.

«Я впевнений в тому, що без спільної участі наших французьких партнерів, без команди аграрного університету, без команди Вінницької міської ради, обласної ради, обласної державної адміністрації ми б тут не зібралися і не обговорювали б наші подальші кроки. Окремо хочу подякувати за підтримку цих ідей і подальшу позитивну співпрацю Надзвичайному і Повноважному Послу Франції в Україні Етьєну де Понсену, Президенту агрокластеру VITAGORA П'єру Гезу та Президенту Компанії BETEN Жану Рошу. Це реальний проєкт з точки зору локацій, з точки зору певного матеріально-технічного наповнення, але дуже важливо, щоб цей проєкт мав подальший розвиток, зокрема в інноваціях і в співпраці з французькою та українською сторонами», - розповів міський голова Сергій Моргунов.

Читайте також:
Польські рятувальники передали вінницьким курсантам модульну тренувальну базу

Поділитися :